Niti može, niti bi pomogla: Ništa od osnivanja Advokatske komore Brčko distrikta

Advokatska komora Brčko distrikta ne bi riješila problem višemjesečne obustave rada advokata, a ne postoje ni uslovi za njeno formiranje.

Ovo su poruke koje su stigle nakon sjednice Pravosudne komisije Brčko distrikta, kao i od predstavnika entitetskih advokatskih komora koji su u Pravosudnoj komisiji razgovarali o osnivanju advokatske komore. Nju je kao mjeru za rješavanje stanja nastalog obustavom rada advokata u Distriktu predložio predsjednik Skupštine.

- Reklama -

– Zaključeno je da bilo kakva ad hok zakonodavna intervencija koja bi se odnosila na regulisanje rada advokata ne bi dovela do prestanka štrajka advokata, pa tako ni formiranje Advokatske komore Brčko distrikta BiH, jer su advokati prestanak štrajka uslovili izmjenama Zakona o fiskalnim sistemima Brčko distrikta i njihovim izuzimanjem iz sistema fiskalizacije – saopšteno je iz Pravosudne komisije.

Zaključili su takođe da kao ovlašteni predlagač zakona, koji se odnose na regulisanje rada advokata u Distriktu, sveobuhvatno analiziraju advokatsku djelatnost i predlože zakon kojim bi se advokatska djelatnost uredila na način koji je prikladan okolnostima u Distriktu.

Predstavnici entitetskih advokatskih komora tvrde da u Brčko distriktu nema uslova za formiranje samostalne advokatske komore.

– Trenutno u Brčkom ima 34 advokata koji kroz svoje članarine ne mogu obezbijediti finansijsku podršku bilo kakvoj advokatskoj komori, a nema ih dovoljno ni za formiranje organa komore – izjavio je Miljkan Pucar, predsjednik Izvršnog odbora Advokatske komore Republike Srpske.

Istakao je da je Međunaroda unija advokata propisala minimum uslova potrebnih za osnivanje advokatske komore koja u svom radu mora biti nezavisna i samostalna.

– Nemogućnost samostalnog finansiranja znači da bi iz budžeta Brčko distrikta trebalo finansirati rad advokatske komore, a samostalnost ne možete obezbijediti ako vam budžet daje pare – istakao je Pucar.

Dragan Pudar, predsjednik Upravnog odbora Advokatske komore Federacije BiH, podsjetio je da su entitetske advokatske komore članice Međunarodne unije advokata, koju čine dva i po miliona advokata, koji su u svakom trenutku uz njih.

– Vjerujem da ćemo naći dovoljno mudrosti i snage da izađemo iz ovog problema, koji je i problem pravosuđa u Brčko distriktu – rekao je Pudar.

Naglasio je da veliki broj predmeta čeka rješavanje i da će posljedice biti veće ukoliko se i dalje bude insistiralo na fiskalizaciji advokatske djelatnosti u Brčkom. Brčanski advokati štrajkuju od aprila ove godine, a pred sudom je više od 1.000 predmeta koji čekaju na rješavanje.

Milenko Marjanović, advokat iz Brčkog kaže da je u ovom gradu zamrznuta vladavina prava.

– U Brčkom je trenutno vladavina prava zamrznuta. To traje već sedam mjeseci, ali se nadam da će poslije svih ovih sastanaka i kontakata koje imamo i argumenata koje iznosimo nadvladati razum i da će se u Brčko distriktu primjenjivati standardi koji se primjenjuju u svim razvijenim demokratskim, evropskim i pravnim državama – istakao je Marjanović.

Pokretanje ocjene ustavnosti

Skupština nije podržala odlaganje fiskalizacije advokatske djelatnosti, a njen predsjednik Esed Kadrić najavio je pokretanje ocjene ustavnosti Zakona o advokatskoj djelatnosti Brčko distrikta.

Zakon je donesen ove godine i propisuje članstvo brčanskih advokata u entitetskim komorama do donošenja zakona o advokaturi i osnivanja advokatske komore Distrikta u roku od 3 godine. Kadrić smatra da se članstvom u entiteskim advokatskim komorama omogućava primjena entitetskih propisa na području Brčko distrikta čime se krši Nalog supervizora za Brčko distrikt iz 2006. godine.

 

 

 

 

(srpskainfo.com)

Ostavi odgovor

Unesti Vaš komentar
Upišite Vaše ime