Neophodno pojačati protivgradnu zaštitu nad Distriktom

Odjeljenje za poljoprivredu brčanske Vlade, ovih dana analizira mogućnosti povećanja broja lansirnih rampi sa kojih se ispaljuju protivgradne rakete, kako bi Distrikt bio još bolje branjen od takozvanih ledonosnih oblaka.

U ovom trenutku na području Distrikta raspoređeno je 13 lansirnih rampi, sa kojih su samo u proteklih četrdesetak dana ispaljene 73 protivgradne rakete.

“Nažalost još uvjek postoje takozvani mrtvi uglovi, kao što je onaj u Maoči, koji nismo u mogućnosti zaštititi. Upravo i zbog toga eksperti Instituta za protivgradnu zaštitu – Gradiška, nanovo snimaju teren i predložiće povećanje broja lansirnih rampi u Distriktu. U ovom trenutku teško je reći hoće li to biti jedna, dvije ili tri lansirne rampe na novim lokacijama, ali ćemo to znati vrlo brzo”, rekao je šef resornog odjeljenja Perica Burgić.

Inače, godišnje se iz budžeta Distrikta za kompletno angažovanje protivgradne zaštite, što podrazumijeva nadziranje neba, nabavku protivgradnih raketa i plaćanje strijelaca, izdvoji 150.000 KM, a novine u sistemu protivgradne zaštite trebale bi biti predložene vrlo brzo, kako bi inovirani sistem bio u primjeni najkasnije do proljeća naredne godine.

 

 

 

(radiobrcko.ba)

Ostavi odgovor

Unesti Vaš komentar
Upišite Vaše ime