Na Rači uhapšen Osman Osmanović

Bivši direktor Poreske uprave Brčko distrikta i bivši pripadnik HVO-a Osman Osmanović uhapšen je sinoć na Graničnom prelazu Sremska Rača u Srbiji po potjernici iz Beograda, a zbog sumnje u počinjenje ratnog zločina u proteklom ratu.

Osmanović je sinoć uhapšen na osnovu podnijete dvije krivične prijave zbog navodnog počinjenja ratnog zločina protiv pripadnika srpske nacionalnosti za vrijeme proteklog rata od 1992. do 1995. godine na području Gornjeg Rahića nadomak Brčkog.

Kako se navodi u obrazloženju potjernice, Osmanović je, tvrdi se, na razne načine mučio i zlostavljao zarobljene osobe srpske nacionalnosti na više lokacija.

Ovo je tek posljednji u nizu slučajeva u kojima vlasti Srbije hapse državljane Bosne i Hercegovine na osnovu prijava podnijetih u Beogradu.

Podsjetimo, slična sudbina svjovremeno je zadesila Iliju Jurišića, a Jovan Divjak je po nalozima iz Srbije uhapšen u Austriji. Također, Ejup Ganić je priveden u Londonu po istom receptu, a istu stvar u Švajcarskoj je doživio Naser Orić.

 

 

 

 

(klix.ba)

Ostavi odgovor

Unesti Vaš komentar
Upišite Vaše ime