На данашњи дан рођена је нада за милионе парова који се боре са неплодношћу

Британка Луиза Браун (Louise Brown), у свијету позната као прва беба из поступка МПО, рођена је на данашњи дан а 25. јула ове године пуни 40 година.

И раније је било покушаја in vitro оплодње, али тек је рођење Луизе Браун значило једну од великих побједа медицине.

Четири деценије касније бројни стручњаци ће се сложити у једном – поступак медицински потпомогнуте оплодње је најзначајније достигнуће хумане медицине 20. вијека. Генијалност овог поступка лежи у чињеници да се тренутак спајања јајне ћелије и сперматозоида, који је природа довела до савршенства, и настанак новог живота одвија у контролисаним условима.

Медицина је одавно препознала данас врло заступљен проблем стерилитета, који је у савременом свијету присутан код мушкараца једнако колико и код жена. Бројне студије о овој теми немају поуздан одговор на питање због чега све већи број парова наилази на проблем природног зачећа.

“Иако наука нема конкретно објашњење све чешћег стерилитета и теорија и пракса указују да је до повећања броја парова који пролазе поступак МПО узрокован прије свега модерним начином живота, нездравом исхраном и напослијетку, можда занемареним али једнако важним фактором – загађеност животне средине”, појашњава др Јелена Живановић, специјалиста гинекологије и акушерства, те предсједница Скупштине Удружења “Беба више” из Брчког.

Залеђивање ембриона и донирање јајних ћелија изазива посебно жестојке критике на рачун етичности, нарочито у земљама у којима је јак утицај вјерских заједница. Ипак, без обзира на “мијешање” човјека у природне процесе, бебе које дођу на свијет поступком МПО ни по чему се не разликују од других.

“Ми још увијек нисмо задовољни самом чињеницом да у Брчко дистрикту као ни у РС-у не постоји закон о МПО. Такође, смо недавно контактирали Завод за статистику наше земље, који нам је потврдио да немају званичене информације о броју беба које су рођене путем МПО. Због свих поменутих мањкавости, али и због недовољне информисаности, наши чланови али И сви људи који се сусрећу са стерилитетом проживљавају бројне тауме, које остављају трајне негативне последице. У држави у којој је “бијела куга” проблем број један, требало би се озбиљније посветити овој проблематици, истиче Жељко Лазаревић, предсједник Удружења “Беба више” из Брчког, која је ове године постала и кандидат за чланство у Европској кровној организацији за борбу против стерилитета “Fertility Europe”.

Од прве бебе рођене поступком МПО до данас, на свијету живи неколико милиона људи који су на овај начин дошли на свијет. На подручју БиХ не постоје збирни подаци о броју беба рођених поступком медицински потпомогнуте оплодње, али имајући у виду број клиника које у нашој земљу проводе ову процедуре (у Федерацији БиХ девет, те једној клиника у Бања Луци) ради се о неколико хиљада успјешних поступака.

Луиза Браун, прва беба МПО, сада је мајка једног дјетета које је зачето природним путем. Британски биолог др Роберт Едвард добио је Нобелову награду за биомедицински потпомогнуту оплодњу, а захваљујући методи микрофертилизације (интраћелијске ињекције сперматозоида – ИЦСИ), која је уведена 1992. године, данас је дефинитивно ријешен и проблем стерилитета мушкарца.

И не заборавите, иза сваке вантјелесне оплодње налазе се сва знања из области медицине које је човјечанство скупљало од свога настанка, велико психичко и физичко оптерећење оних који пролазе процедуру, али су резултат и циљ немјерљиви било каквом материјалном вриједношћу. Мјери се бебиним плачом, осмијесима, првим кораком и бескрајном срећом испуњеном поносом на оно што јесмо и што смо створили.

 

 

 

 

 

 

(mirror.co.uk / lolamagazin.com / bebavise.org)

Ostavi odgovor

Unesti Vaš komentar
Upišite Vaše ime