Među slavnima i Nikola iz Brčkog: Gejmeri plaćeni i do 3.000 evra mjesečno

Mjesečne plate najboljih gejmera u regionu, učesnika Esports Balkan Lige, kreću se između 1.000 i 3.000 evra mjesečno.

To su igrači čije ekipe nastupaju u regionalnim takmičenjima, a tačna cifra zavisi od konkretnog tima za koji igraju, kvaliteta igrača, ali i brojnosti publike koja ga prati na društvenim mrežama/strimovima.

Kako za Blic Biznis kažu iz Fortuna e-Sportsa, u regionu su dosta bitni i nagradni fondovi takmičenja.

Tako, na primjer, ekipa koja osvoji Esports Balkan Ligu (EBL) dobija 10.000 evra i kvalifikuje se u grupnu fazu European Masters, gdje je nagradni fond 150.000 evra, a pobjednik dobija 40.000.

– Kada je ekipa ASUS ROG ELITE osvojila EBL i dobro se pokazala na EU Masters, oni su kući odnijeli 10.000 evra od EBL i još 13.500 evra od EU Mastres. Inače, najplaćenije igrače, i generalno najbolje uslove u Srbiji, imaju ekipe ŠAIM SE (Baka Prase), Crvena Zvezda Esports (FK Crvena Zvezda) i Energypot Wizards – objašnjava Aleksandar Anokić iz Fortuna e-Sportsa.

On ističe da su cifre na međunarodnom nivou znatno veće, pa se tako, prema javno dostupnim podacima, prosječna godišnja plata u League of Legends European Championship ligi kreće oko 250.000 dolara godišnje.

– Pretpostavljam da se i CS:GO igrači kreću oko tih cifara. Jedini ko sa ove liste može da zaradi nekoliko puta višu cifru, je Nikola “NiKo” Kovač jer je on jedan od najpoznatijih i najboljih CS:GO igrača na svijetu. Na primer, NiKov transfer je još 2017. bio čak pola miliona evra – podsjeća Anokić.

Naš sagovornik kaže da su profesionalni gejmeri najčešće igrači u igrama League of Legends ili Counter Strike: Global Offensive (CS:GO).

– Jedini izvor zarade igrača je plata koju mu propisuje ekipa. Tu se naravno gleda milion kriterijuma, koliko je igrač takmičarski važan, koliko je poznat, koliko njegovo prisustvo može da se unovči kod sponzora itd. Praktično isto kao i u tradicionalnim sportovima. Sve ovo je vezano samo za profesionalne igrače, znači apsolutno najbolje od najboljih, takoreći ‘novake đokoviće’ video igara – objašnjava naš sagovornik.

Stefan Đukić je u e-sportsu već 11 godina, a profesionalno posljednjih pet. Njegova igra je Hearthstone, jedna od popularnijih arkadnih “e-sports” kartaških igara koja okuplja milione igrača širom svijeta, i koja se igra individualno. Stefan je u samom vrhu, bio je čak i treći u Evropi.

– U ovoj igri se manje zarađuje, pa je moja zarada bila stotinak evra plus bonusi i nagrade od takmičenja. Od sponzora sam uglavnom dobijao opremu za igranje i slično. Ipak, u ovim drugim timskim igrama najbolji gejmeri u Srbiji, zvijezde svojih ekipa, mogu da zarade oko 1.500 evra mjesečno – kaže Stefan u razgovoru za Blic Biznis.

I on ističe da su cifre na svjetskom nivou mnogo veće, pa tako navodi primer kada je igrao na jednom privatnom turniru kod najboljeg igrača Hearthstone-a, gdje je nagradni fond bio 5.000 evra.

– To je za naše prostore nevjerovatna cifra. Ja sam imao priliku da radim i kao komentator, da komentarišem igre u nekim okolnim zemljama, i tu može da se zaradi neka solidna suma, ali su to jednokratni angažmani – odradiš posao, dobiješ novac i ideš dalje”, objašnjava Stefan Đukić.

Prema podacima Fortuna e-Sportsa, među najjačim, odnosno najuspješnijim gejmerima u Srbiji, koji igraju međunarodne turnire ili su dio najvećih svjetskih ekipa su:

– Aljoša “Milica” Kovandžić – LoL igrač za ekipu Vitality League of Legends European Championship (LEC)

– Nemanja “nexa” Isaković – CS:GO igrač za ekipu G2 Esports

– Janko “YNk” Paunović – trener američke CS:GO ekipe FaZe

– Nikola “NiKo” Kovač – CS:GO igrač za američku ekipu FaZe

– Nemanja “huNter-” Kovač – CS:GO igrač za ekipu G2 Esports,

– Aleksandar “kassad” Trifunović – trener američke CS:GO ekipe 100 Thieves.

 

 

 

 

 

(blic.rs)

Ostavi odgovor

Unesti Vaš komentar
Upišite Vaše ime