Ko “otima” grantove poslanicima?

На данашњем скупштинском засједању (сриједа 12. децембар) највећу пажњу посланика, па и јавности, изазвао је приједлог Измјена и допуна Закона о удружењима грађана и фондацијама, којима се покушава регулисати област додјеле грантова.

Дирнуло се у осиње гнијездо, у сферу додјеле стотина милиона КМ разним удружењима и фондацијама, а преко њих страначкој клијентели, пивилегираним појединцима, али и предлагачима таквих амандмана, пише Брчански форум.

Интенција предлагача Закона је формално коректна. Покушава се законом регулисати до сада нормативно нерегулисана област која годишње “поједе” десетине милиона КМ. Темељна интенција је утврдити области и дјелатности од јавног интереса, односно од интереса за грађане Дистрикта које би се финансирале путем грантова из буџета Дистрикта. До сада је то било искључиво у интересу странака, одређених политичких лобија и посланика који су сходно својој вољи дистрибуирали путем грантова огромна средства.

Но, сама расправа је показала да то неће ићи нимало лако, нити да су предложена рјешења у складу са јавно изнесеним интенцијама. Тим више што, како рече један посланик, 99% посланика је против измјена Закона, али ће пред јавношћу то подржати а онда све учинити да се он не изгласа или да се изгласа у накарадном облику.

Када се приједлог Закона и дискусије мало пажљивије проанализирају, ствар се ипак своди на борбу за монопол над управљањем овом профитабилном облашћу. Питање је да ли ће влада и поједина одјељења од сада имати тај монопол над додјелом грантова или ће посланици моћи радити шта хоће са огромним грантовским средствима, као што су радили до сада?

На крају, ствар се опет може свести на изјаву једног од посланика. Измјене овога Закона су у ствари у функцији даљних коруптивних радњи у области додјеле грантова, али ето, као могао би и послужити у сврху борбе против корупције у тој области. Какав ће исход ове наводне дилеме бити јасно је и грађанима Брчко Дистрикта БиХ.
(O.P.L./brcanskiforum.com)

Ostavi odgovor

Unesti Vaš komentar
Upišite Vaše ime