Hercegovci organizovali prvo zajedničko druženje u Brčkom

U organizavciji Zavičajnog udruženja Srba “Hercegovina” sinoć su se stanovnici Brčkog koji porijeklo vode iz neke od hercegovačkih opština, te njihovi gosti okupili u hotelu Jelena i uz muziku i igru prisjetili se zavičaja.

Risto Šolaja, predsjednik Udruženja, podsjetio je nešto više od 100 prisutnih o doseljavanju Hercegovaca u Brčko. On je naglasio da su se Srbi iz Hercegovine u tri navrata dolazili u Brčko, i to sredinom 19. vijeka, kada su u Brčko stigle prodice Ćelović, Krsmanović, Paranos, Uljarević i Kovačević iz kojih postali poznati trgovci i zemljoposjedinici.

Takođe, oni ostali zapamćeni kao veliki zadužbinari i humanitarci.

Drugi veliki dolazak hercegovačkih Srba u Brčko desio se početkom 1948.godine, nakon 2. Svjetskog rata, a treće nakon ratnih zbivanja u BiH 1995. godine.

Saborovanje Hercegovaca u Brčkom pozdravio je i gradonačelnik Brčkog Siniša Milić koji je posebno pomenuo njihovo zalaganje za čuvanje tradicije bez čega, kako je istakao, nema ni očuvanja moralnih vrijednosti po čemu su Hercegovci poznati.

U ime crkvene pravoslavne opštine Brčko, ovaj prvi skup Hercegovaca u Brčkom pozdravio je i blagoslovio prota Predrag Ćirković.

U kulturno umjetničkom programu učestvovali su narodni guslar Dragan Anđić, član guslarskog društva “Filip Višnjić” iz Bijeljine, te estradni umjentik Dragan Banović iz Beograda.

 

 

 

(MD/nula49.com)

Ostavi odgovor

Unesti Vaš komentar
Upišite Vaše ime