Европска ноћ истраживача ове године први пут у Брчком

Омладинска организација Мали принц из Брчког у сарадњи с Полиглота институтом ове године придружио се породици истраживача у међународном пројекту који слави иновације, науку, истраживачки рад и образовање – Европској ноћи истраживача.

Европска ноћ истраживача је догађај који се одржава широм Европе под иницијативом Европске комисије од 2005. године као дио ФП7, а садашњег Хоризонт 2020 програма, који окупља велики број посјетилаца и истраживача једном годишње, посљедњег петка у септембру.

- Reklama -

Циљ Ноћи истраживача од 2005. године је промоција научних истраживања и каријере научника – истраживача, као и подизање свијести код шире јавности о утицају истраживања на свакодневни живот. Промоција науке и научно-истраживачког рада, у случају Ноћи истраживача подразумијева разне активности у вечерњим часовима, а тежиште је на представљању истраживача у опуштеној и пријатељској атмосфери, истицању позитивног утицаја истраживача на свакодневни живот, те на промовисању каријере истраживача, посебно код младих.

Водећи се идејом да град Брчко треба да (п)остане град отворених врата за истраживања, развој, умјетност, активизам, учење и креативност, схватили смо да је први велики корак, прикључити се великом и значајном пројекту посвећеном науци и истраживању. Реализацијом овог пројекта желимо створити платформу за нове идеје, реализацију научних пројеката, истраживању и приближити првенствено дјеци и младима науку, кроз иновативан и забаван начин. Обједињавање школа, умјетничких институција, професора, истраживача и предавача из цијелог региона у реализацији овог пројекта пружит ће прилику становницима Брчко дистрикта да буду дио великог европског научног пројекта, истакли су организатори пројекта.

Програм ће бити реализован на неколико локацију у граду –Сала Партизан, Амерички кутак, Градској галерији, Градском музеју, Легату Екмечић и Фицибару и посјетиоци ће имати прилику да се упознају с научницма и предавачима из цијелог региона и на забаван и интерактиван начин науче нешто ново.

Европска ноћ истраживача је у петак, 28.09.2018. године у периоду од 16:30 до 22:00 сата.

Нула49 поносан је партнер овог догађаја.

 

 

 

 

 

(nula49.com)

Ostavi odgovor

Unesti Vaš komentar
Upišite Vaše ime