Episkop Fotije osveštao hram u Grbavici kod Brčkog

U nedjelju, 20. oktobra, na dan kada Srpska pravoslavna crkva proslavlja Svete mučenike Sergija i Vakha, Njegovo Preosveštenstvo Episkop zvorničko-tuzlanski G. Fotije osveštao je crkvu u parohiji kolobarsko-grbavičkoj u Brčkom, posvećenu Prenosu moštiju Svetog oca Nikolaja.

Episkopu su sasluživali: protojerej-stavrofor Dragan Ćirković, arhijerejski namjesnik brčanski, protojerej-stavrofor Branko Đurić, umirovljeni sveštenik, te protođakoni Bogdan Stjepanović i Kristijan Đokić.

Ovo sveto i bogougodno djelo, privedeno je kraju svesrdnim zalaganjem ktitora hrama gospodina Svetislava Pejina i njegove porodice iz Brčkog

Gradnja crkve počela je 2013. godine. Temelje je osveštao 26. aprila 2014. godine sadašnji Mitropolit dabrobosanski G. Hrizostom, tada Episkop zvorničko-tuzlanski.

Nakon osvećenja hrama i svete arhijerejske Liturgije, Episkop Fotije je poučio vjerni narod a zatim odlikovao ktitora, gospodina Svetislava Pejina, ordenom Svetoga kralja Dragutina – Prepodobnog Teoktista, a njegovu suprugu episkopskom gramatom.

Uslijedio je kulturno-umjetnički program priređen od strane vjeroučitelja Bojana Krstanovića zajedno sa djecom parohije kolobarsko-grbavičke.

Čestiti ktitor i domaćin zajedno sa svojom porodicom, pripremio je bogatu trpezu ljubavi za sav vjerni narod.

Sveštenstvo hrama ostaje zahvalno Njegovom Preosveštenstvu Episkopu Fotiju, ktitoru Svetislavu Pejinu sa porodicom i svima koji su doprinijeli da se danas i u buduće u ovom mjestu služi sveta Liturgija i proslavlja Sveta Trojica – Otac, Sin i Sveti Duh, kome neka je slava u sve vijekove.

 

 

 

Ostavi odgovor

Unesti Vaš komentar
Upišite Vaše ime