Ентузијасти из Брчког у акцији изградње плаже на Сави

У намјери да на дјелу обале Саве у Брчком направе плажу чланови Ронилачко-спасилачког клуба „Немо“, Клуб екстремног пливања „Атос Сава“ и Удружења „X Центар“ започели су радове још прошле године, али у својој намјери нису успјели.

Недостаје им новац којим би платили материјал и машине неопходне за уређење обале.

- Reklama -

– Радили смо сопственим снагама. Посудили смо багер од једне фирме, а добили смо и четири брода пијеска. Упутили смо захтјев Скупштини да финансира завршетак овог пројекта, али до сада немамо одговор. Цијенимо да ће нам за материјал и рад машина требати још око 25.000 КМ, колико смо и тражили – каже Неђо Мићић Тулија, предсједник РСК „Немо“ и додаје да се нада да ће им власти помоћи у томе.

Зоран Кокановић, посланик у Скупштини Брчко дистрикта, који је пошле године за насипање плаже обезбиједио 1.000 кубика пијеска, каже да ће кандидовати ово питање већ на првој сједници Скупштине, која се очекује половином септембра.

– У складу са својим могућностима помоћи ћу уређењу, не само купалишта већ и Фицибајера, јер смо свједоци да је посљедњих пар година овај дио града оживио. Уређење купалишта је ипак само кап у мору послова које треба урадити, јер је Сава велики потенцијал града Брчко. Надам се да ћемо ми у Скупштини то препознати – каже Кокановић.

Михајло Зарић, који је сваки дан на Сави гдје се припрема за пливачке маратоне по Србији, поздравља идеју и напоре клубова и удружења да се направи купалиште на обали ријеке.

– Било би лијепо да Брчко, попут других градова на ријекама, има прилазе води и плажу. Дођем сваки дан јер волим да пливам и учествујем на маратонима. Бавим се тиме аматерски и рекреативно. Пливам обично на средини ријеке, узводно, и никада не долазим без пријатеља, јер кажу да на ријеку никада не треба ићи сам – каже Зарић.

Рониоци и спасиоци Клуба „Немо“ од маја до септембра дежурају на Сави.

– Ту смо да притекнемо у помоћ купачима којих је овог љета заиста много, јер не раде градски базени. Хвала богу, ни ове, као ни ранијих година нисмо имали значајнијих проблема. Овог љета на води је и много пловила који ријеку користе чак и ноћу – каже Тулија.

Док дежурају поред купача и бродица на Сави рониоци клуба „Немо“ користе вријеме за роњење и организују акције уклањања предмета из корита ријеке који могу сметати, а недавно су на обалу извукли потопљену бродицу.

Нема услова за роњење

Ронилачко спасилачки клуб „Немо“ има око 180 чланова.

– Имамо око 20 активних ронилца, који не могу да раде, јер је због веома лоше видљивости Сава неусловна за роњење – каже Тулија.

 

 

 

 

(srpskainfo.com)

Ostavi odgovor

Unesti Vaš komentar
Upišite Vaše ime