Ентеријер цркве Пресветог Срца Исусова у Брчком на изложби најбољих пројеката из БиХ у Грацу

Пројект реконструкције ентеријера националног споменика жупне цркве Пресветог Срца Исусова у Брчком, којег су пројектирали архитекти Јуро Прањић и Ана Босанкић, одабран је међу само 18 најбољих архитектонских пројеката из цијеле Босне и Херцеговине на традиционалној изложби Collegium artisticum 2018 – Архитектура.

Изложба је премијерно отворена у Сарајеву, а како је ријеч у путујућој изложби она је у сриједу 7. фебруара представљена и бројној публици у Кући архитектуре – Haus der Architektur у Грацу у Аустрији. Организатор изложбе у Гразу је ХДА Грац и Асоцијација архитеката у Босни и Херцеговини. Изложба у Грацу остаје отворена до 22. фебруара.

Поред аустријске публике у Грацу, изложбу је имала прилику видјети и Тузла, Нови Сад, Мостар, Зеница, Бања Лука, Требиње и Високо.

Организатор ове традиционалне изложбе је Асоцијација архитеката у Босни и Херцеговини.

Ове године је од укупно 57 пристиглих радова из цијеле БиХ, интернационални стручни жири којег су чинили – Идис Турато (Хрватска), Тадеј Глажар (Словенија) и Кристоф Хинтеритер (Аустрија) је строгом селекцијом одабрао само 18 пројеката који су представљени на изложби.

Пројект реконструкција ентеријера жупне цркве Пресветог Срца Исусова у Брчком, која је национални споменик БиХ и дјело је архитекте Карла Паржика, а одабран је као један од 5 најуспјешније реализираних ентеријера у цијелој БиХ.

Архитекти истичу да су отварањем, освјетљивањем и прочишћењем ентеријера креирали атмосферу прозрачности, чистоће, отмености и достојанства које је прикладно овом типу објеката.

Јасним контрастом између нових елемената реконструкције и заштићене изворне архитектонске композиције формирали су предувјете да се заштићено добро и умјетнине уопће могу сагледати и валоризирати.

Простор су ослободили и осавременили, дали му нови, вјеродостојан и слободан дух који не имитира историцизам него је ововремен и са јасним одмаком од копирања показује повијесну слојевитост коју треба његовати.

Пројект реконструкције ентеријера је само дио цјеловитог пројекта реконструкције заштићеног националног споменика комплекса цркве Пресветог Срца Исусова, Жупне куће и Вањског уређења комплекса.

Овај пројект је усвојен од Комисије за националне споменике, а према њему до сада је изведен дио реконструкције цркве и дио вањског уређења у сурадњи са бившим жупником влч. Веселком Жупарићем.

Архитекти истичу да више од двије године уопће нису укључени у радове који се изводе на овом значајном и заштићеном националном споменику, иако је међународна стручна јавност њихов пројект препознала као изнимно вриједан за цијелу Босну и Херцеговину и оцијенила га као референтни примјер позитивног односа према заштићеном добру.

За очекивати је да се након овако значајног државног и међународног признања и преостали радови на овом заштићеном комплексу наставе према усвојеном пројекту награђених аутора.

Након пројекта Капеле св. Фрање у Горњем Вукшићу који је одабран за изложбу прошле године, а коју су такођер пројектирали архитект Јуро Прањић и архитектица Ана Босанкић, ово је већ други пројект из Брчко Дистрикта који је изложен на овој јединој и најзначајнијој селективној изложби најуспјешније архитектуре у БиХ.

(radiobrcko.ba)

Ostavi odgovor

Unesti Vaš komentar
Upišite Vaše ime