Доњи Жабар: Од стајског ђубрива производи струју

Једина биогасна електрана у Српској, али и БиХ дневно произведе један мегават струје, а налази се на територији општине Шамац.

Електрана ради већ годину дана, прикључена је на мрежу Елекетропривреде Српске, а као гориво користи стајско ђубриво, углавном са фарме власника електране Горана Митровића.

„Електрана ради на 100 одсто капацитета. Значи , на максималној смо производњи. Послије годину дана могу да кажем да је један од пројеката који сам ја радио да је солидно и исплатив“, река је Горан Митровић, власник биогасне електране „Буфало енерџи“

Пројекат су подржале институције Српске. А постројење је обишао и министар индустрије, енергетике и рударства Петар Ђокић.

„Увјерен сам да ће слиједом ове производње и ове електране настати у будућности још неке нове електране . Ми свакако негдје 2020.године требамо радити нови акциони план подстицаја производње електричне енергије из обновљивих извора, али мислим да је прије тога могуће дјеловати у функцији даље подршке и овом пројекту у погледу развоја капацитета“, рекао је Петар Ђокић, министар индустрије, енергетике и рударства Републике Српске

Митровић планира да прошитри електрану. Услова за то, каже, итекако има, јер као погонско гориво може да се користи и био и животињски отпад. Све то је од непроцјењиве користи у заштити животне средине.

 

 

 

 

 

(atvbl.com)

Ostavi odgovor

Unesti Vaš komentar
Upišite Vaše ime