Do kraja sedmice završetak radova na postavljanju Gradskog sata u Brčkom

Prema navodima nadležnih, sat neće imati prijašnji izgled, već će biti ljepši i moderniji.

Kako navode stariji Brčaci, gradski sat bio je mjesto sastajališta za mlade brčake i brčanke.

“Tu smo se nekada sastajali sa prijateljima i djevojkama. Nikad se nismo zivkali. Znalo se kada ćemo se naći i uvijek je bilo kod sata”, kaže jedan stariji Brčak.

“Bilo je situacija gdje ti dođeš, a cura ti kasni, ti kod sata nađeš drugu. Znalo je biti i obrnuto”, sjeća se jedan drugi Brčak uz osmjeh.

Želju Brčaka za “starim satom” pokazala je i akcija koja se desila još 2011. godine pod sloganom “Vratite nam stari sat”. U zimu te godine brčaci su napravili velikog Snješka Bijelića na lokaciji gdje je nekada bio “Gradski sat”, te su na taj način poslali poruku lokalnim vlastima da žele da se sat koji je decenijama stajao na toj lokaciji vrati gdje je i bio.

Snješko je bio visok nekoliko metara i opasan transparentom na kojem je pisalo: “Vratite nam stari sat”.

Od 2015 godine, kada je izrađeno idejno rješenje za Gradski sat u Brčkom, Brčaci i Brčanke i dalje čekaju na svoj sat. U toku ove sedmice će ga, čini se, i dočekati. Radovi su u toku, a očekuje se da će postavljanje Gradskog sata biti završeno do kraja tekuće sedmice.

Dijana Glišić, direktor Kancelarije za upravljanje javnom imovinom, ranije je izjavila za portal lokal.ba da smatra da je problem u izvođačima radova koji su za izgradnju brčanskog Gradskog sata tražili previše novca, a u budžetu se nisu mogla naći dodatna sredstva da bi se ovaj projekat realizovao. Tako da se moralo čekati na sljedeće budžete.

“Najveći problem nam pravi činjenica da izvođači radova redovno traže više novca nego što mi izdvojimo u budžetu. Mi smo izdvajali oko 25.000 konvertibilnih maraka za izgradnju ovog sata, a ponude koje smo dobijali iznosile su više”, kaže Dijana Glišić.

Inače, 2015. godine izrađeno je idejno rješenje za ovaj projekat, a u 2016. dobijena je dozvola za izvođenje radova na osnovu idejnog rješenja. U istoj godini izrađen je i glavni projekat. U 2017. i 2018. godini tenderi za izvođača radova propali su iz razloga što je najniža ponuda bila viša od sredstava koje su budžetom za ove godine predviđene za projekat izgradnje Gradskog sata u Brčkom.

Gradski sat biće postavljen na Trgu mladih, a izvođač radova, kao i idejni tvorac je firma “Graditelj” iz Brčkog.

Nadležni ističu da je u Bosni i Hercegovni bilo teško naći firmu koja se bavi ovom vrstom posla.

Prema navodima nadležnih sat neće imati prijašnji izgled, već će biti ljepši i moderniji.

„Radi se o nešto drugačijem rješenju nego što ga ljudi pamte iz vremena prije 1992, savremenijem. Kao i primjerenijem mjestu obzirom da ni pješačka zona ne izgleda kao što je izgledala prije nekoliko decenija“, dodao je Kovačević.

Već je napravljena betonska ploča i dovedena struja na mjestu gdje će u slijedećih nekoliko dana konačno biti postavljen i sat.

Trajalo je predugo, ali evo, za koji dan Brčko će ponovno imati gradski sat.

 

 

 

 

Ostavi odgovor

Unesti Vaš komentar
Upišite Vaše ime