Брчко: Због бруцелозе и кју грознице еутанизирано 97 оваца

Након што је прошлог мјесеца пажњу јавности у Брчко дистрикту побудио случај појаве бруцелозе и кју грознице у једном великом стаду у насељу Паланка, брчански Инспекторат је предузео све законом предвиђене мјере, али и неопходне анализе како би се овај случај ставио под контролу.

“Наведено стадо је бројало укупно 358 оваца од чега 261 није имала ушну маркицу и нису биле вакцинисане против заразних болести. Инспекција Брчко дистрикта је након извршених додатних анализа и потврђених резултата о обољењу, наложила еутаназију укупно 97 оваца из овог стада”, рекао је за Радио Брчко Миодраг Васић, Главни инспектор брчанског Инспектората.

“Све неопходне ветеринарско санитарне мјере су проведене још прије мјесец дана како на стаду, тако и на земљишту и пратећим зградама у којима су овце боравиле, те уколико се у наредних мјесец дана не појаве нови случајеви сматраће се да је сузбијено даље ширење ове двије болести”, истакао је Васић.

Случај појаве бруцелозе и кју грознице на стаду у насељу Паланка један је од најобимнијих у Брчко дистрикту у посљедњих десетак година обзиром да је готово стотину животиња морало бити еутанизирано.

 

 

 

(radiobrcko.ba)

Ostavi odgovor

Unesti Vaš komentar
Upišite Vaše ime