Brčko: Potvrđena optužnica protiv člana komisije za stambeno zbrinjavanje Roma

Tužilaštvo Brčko distrikta BiH podiglo je optužnicu protiv Ćazima Salihovića (53), člana komisije za stambeno zbrinjavanja Roma u ovom gradu, zbog sumnje da je od korisnika stanova u namjenski izgrađenoj zgradi u naselju Novo Brčko, zahtijevao i primio novac.

Salihović je optužen da je učestvujući u komisiji gradonačelnika Distrikta kao predstavnik udruženja Romi na djelu, nakon donošenja preliminarne rang liste socijalno najugroženijih porodica za stambeno zbrinjavanje, od korisnika ili njihovih srodnika zahtijevao novčanu protivuslugu. On se tereti da je, pronalazeći ih na njihovim adresama ili pozivajući ih da se vide, od osam lica zatražio protivuslugu u vidu predaje novca, uglavnom u određenim iznosima. Stavlja mu se na teret da je, nakon što ga je najprije odbio B.E., nastavio od drugih korisnika i članova njihovih porodica uzimati iznose od pedeset, dvije stotine, pa čak i do hiljadu KM, koji su mu u nekoliko slučajeva višekratno isplaćivani.

Tužilaštvo je podiglo, a Osnovni sud Distrikta u cjelosti potvrdio, optužnicu protiv Salihovića za krivično djelo primanja dara i drugih oblika koristi (iz člana 374 stav 3. Krivičnog zakona Brčko distrikta BiH) s propisanom kaznom zatvora u trajanju od jedne do deset godina.

Podsjećanja radi, Tužilaštvo Distrikta je prethodnih dana podiglo više optužnica za koruptivna krivična djela. Za primanje dara i drugih oblika koristi nedavno je optužen šumarski inspektor u Brčkom, dok su za zloupotrebu položaja ili ovlaštenja u postupku zapošljavanja optužena tri službenika u Vladi Distrikta. Na potvrđivanju su i dvije optužnice za krivična djela prevare u službi, koja se odnose na nezakonitu dodjelu podsticaja u poljoprivredi.

 

 

 

Ostavi odgovor

Unesti Vaš komentar
Upišite Vaše ime