Brčko: Petnaestogodišnja Milica Garić putuje na Svjetsku smotru Izviđača u SAD

Petnaestogodišnja Milica Garić, član Izviđača Brčko distrikta, jedna je od troje mladih iz BiH koji uskoro putuju na Svjetsku smotru Izviđača u Zapadnoj Virdžiniji, SAD.

Milica je izviđač već šest godina, a kaže da ju je ovoj organizaciji privukla prvenstveno znatiželja, da vidi nešto što joj je nepoznato, a izgleda interesantno.

Ona dodaje da je kao član Izviđača naučila brojne korisne vještine, kao što su orijentacija, paljenje vatre, signalizacija, čvorologija, podizanje šatora… Ipak, ističe da je najveće bogatstvo ove organizacije druženje.

“Preporučila bih i drugim mladim ljudima da se priključe izviđačima, jer im to donosi nova iskustva, nova poznanstva, nešto što će im stvarno značiti u životu. Naučiće mnoge stvari koje mogu naučiti samo u Izviđačima i nigdje drugdje”, kaže Milica.

Milica je jedna od troje učesnika iz BiH koji putuju u Zapadnu Virdžiniji na ovogodišnju Svjetsku smotru Izviđača.

“Znači mi mnogo, jako sam uzbuđena i zahvalna što sam jedna od tri predstavnika BiH. Aplicirala sam na poziv Saveza Izviđača BiH i izabrana sam da idem”, dodaje naš mladi izviđač.

Svjetska smotra Izviđača, poznata i kao Džambori (Jamboree), održava se svake četiri godine u jednoj od 170 zemalja članica Svjetske organizacije Izviđačkog pokreta.

Ove godine Smotra počinje 22. jula i trajaće 12 dana, a očekuje se prisustvo oko 40.000 izviđača iz čitavog svijeta.

Ivan Klašnić, načelnik Izviđača Brčko distrikta, ističe kako je Svjetska organizacija izviđačkog pokreta ove godine podržala nekoliko zemalja koje ne mogu da omoguće svojim članovima prisustvo na Džamboriju.

“Mi smo i prije četiri godine, kada se smotra održavala u Japanu imali jednog predstavnika, ali ovo je prvi put da imamo troje predstavnika i da Milica ide kao ravnopravan učesnik da predstavlja Brčko distrikt”, kaže Klašnić.

Klub izviđača Brčko distrikta prvi put se spominje 1922. godine, a aktivan rad počeo je pedesetih godina prošlog vijeka, i bez prekida traje do danas.

“Boravak u prirodi vrlo je interesantan, naročito danas u svijetu u kakvom živimo. Mi, kao izviđači, koristimo priliku da aktivnosti realizujemo izvan grada, ali i u gradskim parkovima”, kaže Klašnić i dodaje da se u ovoj organizaciji uče brojne vještine – orijentacija, boravak u prirodu, učenje raznih vještina – komunikacija, druženje, rješavanje problema…

Izviđači Brčko distrikta su od 2015. u naš grad donijeli 61 pehar. Sada ispraćamo našu Milicu u Ameriku, a njih desetoro već sledećeg mjeseca putuje na druženje u Italiju.

 

 

 

Ostavi odgovor

Unesti Vaš komentar
Upišite Vaše ime