Brčko ima najveći budžet po glavi stanovnika u BiH, ali mladi ljudi odlaze

Supervizor za Distrikt Brčko Majkl Skenlan u četvrtak i petak sa sastao sa zvaničnicima Distrikta Brčko i predstavnicima političkih stranaka, u okviru mjesečnih konsultacija sa vodećim političkim akterima.

Na sastancima sa Zijadom Nišićem iz SBiH i Zoranom Kokanovićem iz SP, kao i sa predsjedavajućim Skupštine Distrikta Brčko, Esedom Kadrićem, supervizor je naglasio važnost usvajanja zakona o fiskalnoj transparentnosti tokom jeseni, uključujući i novi Zakon o budžetu, koji bi se primjenjivao na izradu budžeta za 2020. godinu.

“Na svim svojim sastancima, podsjetio sam političare da je napredak moguć, ali samo kada je javni interes osnovni prioritet, iznad drugih uskih interesa, a to počinje od načina na koji se troši budžet”, rekao je Skenlan.

Supervizor Skenlan se takođe sastao sa direktoricom Privredne komore Distrikta, Sanelom Hadžajlić, kako bi razgovarao o radnim grupama koje s organima vlasti trebaju biti uspostavljene ove jeseni kako bi izradile nacrt zakona, koji pogoduju ulaganjima i uvode standarde za pružanje javnih usluga, potrebnih za privlačenje investitora, osiguranje rasta preduzetništva i otvaranje novih, dobro plaćenih radnih mjesta.

Ekonomski rast zahtijeva i stabilno snabdijevanje električnom energijom. Supervizor je bio impresioniran radnim modelom lokalno proizvedene “zelene” energije u Boderištu, koji je financirala Vlada Češke Republike, a implementirala nevladina organizacija “Posavina bez mina”.

Skupština Distrikta ima šansu da brzo djeluje u pogledu zakonskih mjera koje je USAID u julu prezentovao poslanicima Distrikta, u vezi s načinom na koji se može promovisati pozitivno okruženje za ulaganje u održivu “zelenu” energiju.

U pogledu odlaska mladih, a Brčko je, na žalost, jedan od gradova koji u tome prednjači, supervizor je želio čuti mišljenje predstavnika tri najveće vjerske zajednice: glavnog imama Islamske zajednice Mustafe Gobeljića, pravoslavnog sveštenika Predraga Ćirkovića i dekana Dekanata u Brčkom, velečasnog Damira Ivanovića.

Supervizor se sastao i sa Damirom Radenkovićem, predsjednikom nevladine organizacije “Vermont,” kako bi se informisao o strategijama za zaustavljanje ovog rastućeg trenda koji ugrožava budućnost Brčkog.

 

 

 

Ostavi odgovor

Unesti Vaš komentar
Upišite Vaše ime