Брчко: Бесплатна апи терапија за боље здравље

Дугогодишњи пчелар Рамо Рендић из насеља Ивици у Брчком отворио је прву „Апи комору“ у Брчком, намијењену лијечењу и ублажавању тегоба респираторних органа.

– Ово је једини начин да путем инхалације конзумирате све пчелиње производе матичну млијеч, мед, прополис, полен, пергу, восак – каже Рендић.

Након низа година бављења пчеларством, посјећујући разне домаће и међународне сајмове и едукације уочио је све већи значај који се даје апи терапији, па је одлучио да се осим у производњи меда и пчеларских производа окуша и у томе.

– Апи терапија помаже у ублажавању тегоба и лијечењу респираторних проблема као што је астма, бронхитис и синуси. Значајно смањује тегобе изазване, алергијама, посебно алергије на амброзију, а помаже и спортистима – истиче Рендић.

Објашњава да су инхалатори прикључени на четири кошнице, са неповратним вентилима како се приликом терапија ваздух не би враћао у кошнице, а дезинфекција инхалатора се врши редовно. До краја године помагаће му пријатељи здравствене струке, а онда би у све требала да се укључи кћерка која ће ускоро у неки од већих центара на обуку за апи терапеута.

– Услуге су за сада бесплатне, а послије ћемо видјети. Тек смо кренули, дневно дође око пет особа. Терапија се може користити једном у току 48 часова, а трају од пола сата до 45 минута – каже Рендић.

Идуће године планира да прошири овај посао, са још неколико комора и изгради објекат са просторијом која би била испуњена ваздухом из пчелињих кошница у којој би они који буду жељели могли преноћити.
– Ноћење у просторији испуњеној зраком из кошница користи се као анти стрес терапија – појашњава Рендић.

Вјерује да ће за проширење АПИ центра његова супруга добити средства из пројекта самозапошљавања у пољопривреди за који је аплицирала, а за који је Влада Дистрикта прошле године издвојила 500.000 КМ.

Зоран Гајић, шеф Одјељења за пољопривреду поздравио је отварање првог Апи центра у Брчком.

– Овај пројекат треба подржати. Тим прије јер Брчко значајно подржава пчеларство и производњу пчелињих производа, а ова Апи комора ће добро доћи свим грађанима јер се овај облик заштите здравља и лијечења већ увелико користи у свијету – истиче Гајић.

Око 200 пчелара има 12.000 кошница

Пчеларством се у Брчко дистрикту бави око 200 пчелара који имају око 12.000 кошница. Подстицај за узгој пчела повећан је протеклих година са ранијих 20 КМ на 30 КМ по кошници и сматра се највећим у окружењу.

 

 

 

(srpskainfo.com)

Ostavi odgovor

Unesti Vaš komentar
Upišite Vaše ime