Брчански адвокати не одустају, Кадрић штрајк назива уцјеном

Поводом обуставе рада брчанских адвоката, предсједник Скупштине Есед Кадрић изјавио је да неће попустити пред, како он то назива “уцјеном штрајком”, као и да нико неће бити изузет из процеса фискализације.

“Ја њих разумијем, они имају свој једностран приступ, али ми морамо водити рачуна о свим другим дјелатностима и могућим импликацијама. Зашто некога изузети, а зашто некога не изузети. Некоме је можда потребније да се изузме из процеса”, рекао је Есед Кадрић, преноси Радио Брчко.

Кадрић је додао да никакав вид уцјене неће бити прихваћен, али хоће аргументоване расправе.

“У праћењу ове инцијалне фискализације ми смо се опредијелили да периодично сагледавамо евентуалне проблеме у примјени и да се доносе одлуке када ће се и хоће ли се приступити измјенама закона”, рекао је Кадрић.

Брчански адвокат Миленко Марјановић истиче да изузеће адвокатуре из фискализације није никакав хир нити уцјена, те да то потврђују јасни ставови Савјета Европе и Међународне асоцијације адвокатских комора која броји преко милион адвоката.

“У тим ставовима и препорукама је јасно речено зашто адвокатура, као слободна, самостална и независна дјелатност, у којој влада начело повјерења, као основно и елементарно начело, које се прожима кроз читаву ову дјелатност, не може бити обухваћена фискализацијом”, рекао је Марјановић и додао да би посланици требали да се боље упознају са садржајима тих препорука и одлука.

Он је додао и да из истих разлога адвокатура ни у ентитетима, ни у региону, па ни у Европи није обухваћена фискализацијом.

Такође је најавио и сљедеће кораке брчанских адвоката.

“Ми ћемо ускоро издати и још једно наше саопштење у вези са овим дезинформацијама које се пласирају у јавности и које се пласирају кроз друштвене мреже ових дана, а које се тичу обуставе рада адвоката”, рекао је Марјановић.

Директор Дирекције за финансије Дистрикта Мато Лучић само је кратко рекао да ће дирекција слиједити упуте које му буду издате од стране законодавне власти.

“Што се тиче Дирекције за финансије она је дужна да проводи законе који су на снази. На Скупштини је да ли ће се одлучити да измјене закона како би адвокати били исто третирани у Брчко дистикту као и у ентитетима”, рекао је Лучић.

 

 

 

(radiobrcko.ba)

Ostavi odgovor

Unesti Vaš komentar
Upišite Vaše ime