Бившем директору ЈП “Путеви Брчко” девет мјесеци затвора

Тужилаштво Брчко дистрикта БиХ доказало је оптужбе против бившег директора ЈП Путеви Брчко Драгана Маринковића за кривично дјело злоупотребе положаја или овлаштења, које је починио у поступцима јавних набавки у том предузећу у периоду од 2013. до 2016. године.

Окончањем суђења по укупно османаест тачака оптужнице из 2017. године и жалбеног поступка пред локалним правосуђем, Маринковић је правоснажно осуђен по петнаест оптужних тачака, док је по три тачке ослобођен оптужби. Њему је правоснажно изречена казна затвора у трајању од девет мјесеци и забрана вршења дужности одговорног лица у јавним предузећима у трајању од једне године, у које се неће рачунати вријеме проведено на издржавању казне.

Подсјетимо, Тужилаштво Дистрикта процесуирало је Маринковића због бројних злоупотреба положаја или овлаштења и противзаконитог посредовања у додјељивању уговора о набавкама супротно прописима и интерним процедурама у ЈП Путеви Брчко. Он је био оптужен да је, као директор ЈП Путеви Брчко, у осамнаест процедура јавних набавки поступао супротно овлаштењима и одговорној дужности у том предузећу. Било му је стављено на терет да је сам по властитом избору или путем других запосленика у том предузећу додијелио осамнаест уговора о набавци за то предузеће укупне вриједности око 150.000,00 КМ.

Оцјењујући да су доказани оптужни наводи по петнаест тачака оптужнице, Основни суд Дистрикта огласио је кривим Маринковића за кривично дјело злоупотребе положаја или овлаштења (из члана 377 став (1) Кривичног закона Брчко дистрикта БиХ). С друге стране, по три тачке оптужнице он је ослобођен од оптужби за ово и кривично дјело противзаконитог посредовања (из члана 376 став (2) Кривичног закона). Одбијањем жалби пред Апелационим судом Дистрикта, њему је правоснажно потврђена казна затвора у трајању од девет мјесеци и мјера сигурности једногодишње забране вршења дужности одговорног лица у јавним предузећима, које му је претходно у првостепеном поступку изрекао Основни суд Брчко дистрикта Босне и Херцеговине.

 

 

 

 

 

1 komentar

Ostavi odgovor

Unesti Vaš komentar
Upišite Vaše ime