“Bio je anđeo, mali nemirko, štucko”: Potresno obraćanje majke preminulog novorođenčeta

Otac novorođenčeta koje je nedavno preminulo dok je još bilo u porodilištu brčanske bolnice, Aleksandar Subotić ispričao je prije nekoliko dana tešku priču o tome šta se dogodilo njegovoj mladoj porodici u ovom slučaju koji je uznemirio javnost u cijeloj BiH.

Dragi prijatelji,hajde da govorimo malo o realnosti,svakodnevnici svih nas.Jako je lijepo vidjeti kako smo svi…

Posted by Nataša Subotić on Thursday, May 30, 2019

Kako je objasnio, odlučio je da podijeli ovu priču roditelja, u nadi da će to pomoći da se nikome više ne desi takva tragedija.

Istovremeno, majka preminule bebe Nataša se prijateljima i široj javnosti obratila dirljivim postom na Fejsbuku, koji govori o najljepšim i najtežim danima i emocijama u njenom životu, ali upozorava i na neke od problema zdravstva, a koji ovdje prenosimo.

– Dana 6. maja 2019. godine u bolnici Brčko distrikta doživjela sam najveću sreću. Onu sreću koja se nikakvim osmijehom i nikakvom slikom ne može prikazati. Onu sreću koja se samo moze doživjeti. Sreću koja je toliko jaka da ti izazove rijeku suza. Koja ti da toliko snage da bi mogao da savladaš sve najveće životne prepreke i nepravde. Taj dan shvatila sam i šta je pravo bogatstvo i, da vam kažem, svo blago ove planete ne bi ga moglo zamijeniti! Onda, samo dan i po kasnije, život okrene igru, oduzme ti sve to. Tačnije, nije život. Oduzeo je sistem. Onaj sistem koji je dozvolio tzv. obrazovanim ljudima sa “vrhunskim” diplomama da se igraju sa životima – napisala je, između ostalog, Nataša u svom tužnom obraćanju.

Kako navodi, taj sistem je dozvolio ljudima da odluče i kada će jedna žena da se porodi.

– Dozvolio je da, nakon njegovog dolaska na isti, svi procijene kako je on savršen, (što i jeste bio. Bio je anđeo. Savršenstvo nad savršenstvima. Mali nemirko, štucko.) bez da uvide svoju grešku. Njihova greška je bila samo ta što su pogrešno računali zrelost trudnoće, pogrešno izabrali termin poroda, pogrešno procijenili stanje bebe, što nisu uključili terapiju i pogriješili u tome što nisu imali neonatologa i pedijatra u bolnici. Ishod je sljedeći – nemoćni anđeo izgubi bitku sa svim tim greškama i ode na neki mnogo bolji svijet – navodi se u postu.

U nastavku svojevrsne ispovijesti, ona se pita i da li treba ćutati o ovakvim stvarima, te dodaje da se nada da će njene riječi podstaći i druge, a posebno buduće roditelje, na razmišljanje.

– Da li je potrebno da u 21. vijeku, žena ima sreću ako izađe iz bolnice sa zdravom bebom? Da li je potrebno da se liječimo sami ili u inostranstvu? Da li je ovo put ka ljepšem životu? – neka su od pitanja koja je postavila.

Brojni prijatelji reagovali su na njeno pismo, podijelili ovaj post, a roditeljima uputili riječi utjehe i poželjeli im da nađu snage da prebrode najteži životni gubitak.

 

 

 

(srpskainfo.com)

Ostavi odgovor

Unesti Vaš komentar
Upišite Vaše ime