Власт тврди: Позитивни популациони трендови у РС

У Палати Републике данас је представљена научно- истраживачка студија „Демографски развој и популациона политика Републике Српске – анализа стања и приједлог мјера“.

Студију је на иницијативу предсједнице РС Жељка Цвијановић израдио експертски тим којим је руководио проф. др Драшко Маринковић.

Истакнуто је да су посљедњих година забиљежене одређене позитивне тенденције, те да у посљедњих осам година постоји константност рађања, а да је у прошлој години рођено 230 беба више у односу на годину раније.

“То је све плод онога што смо раније улагали и посљедица је онога што се проводи у смислу мјера популационе политике у посљедњих десет година”, рекао је Маринковић.

Он је истакао да су рађена анкетирања мајки, али и потенцијалних миграната испред конзулата Словеније у Бањој Луци.

“Требамо изразити оптимизам и мијењати популациону климу. Зашто не очекивати наредне године већи број дјеце. Око 2.000 жена које смо анкетирали, имају коефицијент репродукције 1,6. Све оне имају жељу да роде двоје, односно троје дјеце, дакле жеља им је 2,8 дјеце у просјеку и ту је простор за мјере популационе политике”, истакао је Маринковић.

Члан Предсједништва БиХ из РС Милорад Додик је истакао да је оваквом приступу потребна општа подршка, те да ће СНСД о томе разговарати и на сједници Главног одбора 18. септембра.

Најавио је бесплатни предшколски обухват све дјеце у РС.

“Циљ друштва је бесплатан обухват све дјеце и да се нађу средства за то. Морамо то планирати у наредним годинама. Вјерујем да, када бисмо сви видјели ресурсе, локалне заједнице и Републике, али и неких компанија, у наредних пет година можемо доћи до тога да имамо обухват све дјеце у вртићима и да то буде бесплатно за све родитеље” рекао је Додик.

Најавио је и кредитну подршку младим брачним паровима.

“Ту неће бити простора за шпекулације”, додао је Додик.

Он је истакао да ће сваки пар добити дио средстава од локалне заједнице и дио од републичког нивоа и да за свако рађање дјетета, пару буде отписан дио кредита.

Предсједница РС Жељка Цвијановић је истакла да је посебно изражена проблематика одлива становништва, односно одлазак људи из Републике Српске.

Подвукла је да то није специфично само за РС, него и регију, али и Европску унију, гдје се радно способно становништво креће из једне у другу државу.

Цвијановић је казала да је Влада РС успоставила бројна издвајања, кроз мјере за подршку мајци, породици, помоћи за новорођенчад, помоћ за треће и четврто дијете, бесплатни уџбеници за прве и друге разреде основних школа и друго.

“Читав низ системских мјера је обезбијеђено до сада. Подстицање рађања и наталитета није само ствар финансијских издвајања, јер постоји читав низ нематеријалних корака које морамо предузети да бисмо дошли до жељених резултата” рекла је Цвијановић.

Додала је да су анализирана стања у окружењу, али и како су неке земље успјеле вратити становништво попут Ирске, подручја Балтика…

“Једна од мјера је свакако запошљавање, веће плате, бољи услови за живот, инфрастуктура и друго. Остаје велики посао. Слиједи и свеобухватна реформа образовног система” додала је Цвијановић.

Премијер РС Радован Вишковић је посебно подвукао проблем наталитета у РС.

“Из буџета РС 1,5 одсто иде за пронаталитетну политику, породицу и све што обухвата тај сегмент. То није безначајан новац, али сада требамо видјети ефекте. Зауставили смо пад рађања, имамо константан ниво рађања уназад осам година. У протеклој години имамо за око 230 новорођенчади више него претходне. То је сигурно допринос мјера ове власти, те прошле и ове Владе РС” казао је Вишковић.

Додао је и да је кроз мјере за финансирање вјештачке оплодње, у РС рођено око 1.115 беба.

Рекао је да ће убудуће све незапослене мајке које нису биле у радном односу уочи рађања, макар и један дан, имати право на накнаду.

Дио прихода од игара на срећу, такође ће се усмјерити на пронаталитетну политику.

“Знате која се кампања водила, када смо ушли у доношење новог Закона о играма на срећу. Сада су за преко 40 одсто већи приходи и биће усмјерени у пронаталитетну политику”, истакао је Вишковић.

 

 

 

 

(mondo.ba)

Ostavi odgovor

Unesti Vaš komentar
Upišite Vaše ime