У прва три мјесеца 2019. године у Српској дупло више умрлих него рођених

У Републици Српској је у првом тромјесечју 2019. године умрло дупло више људи него што их је рођено, и ово је, када се посматрају кварталски подаци, најлошији тромјесечни период у историји РС!

У прва три мјесеца ове године регистровано је 4.440 умрлих и 2.090 рођених.

“Број рођених лица мањи је у првом тромјесечју 2019. године у односу на прво тромјесечје 2018. године, док је број умрлих лица већи у односу на исти период 2018. године”, навели су у подацима Републичког завода за статистику.

Црна статистика се ту не зауставља, те је тако у првом кварталу 2019.године у Републици Српској забиљежено више одсељеног него досељеног становништва. Одселило се 1.789 особа, а у истом периоду лани 1.106 грађана РС.

Надаље, број регистрованих склопљених бракова и број разведених бракова већи је него лани. Тако је у прва три мјесеца прошле године разведено 177, а ове 235 бракова.

Демограф Александар Чавић казао је за Мондо да је статистика у овој години најлошија у историји Републике Српске.

“У првом кварталу ове године забиљежен је најнижи број живорођених у историји РС. Никада није била овако изражена диспропорција између рођених и умрлих”, истакао је Чавић.

Он је објаснио да иначе постоје одређене кварталне правилности у погледу динамике рађања и умирања, које немају научно објашњење код наталитета, али имају код морталитета.

“Крајем зиме и почетком прољећа обично се биљежи виши ниво морталитета, али то ипак никада није било изражено као сада. Тренд пада нивоа рађања, а повећања умрлих, довео је до катастрофалне ситуације да имамо дупло више умрлих него рођених. Проблем ће бити све израженији, због напуштања становништва ових простора. Нажалост, не видим да ће се шта промијенити, а посебно забрињава што нема озбиљног приступа овом проблему”, казао је Чавић.

Он сматра и да Републици Српској треба адекватан документ популационе политике, који би се састојао из три дијела – пронаталитетна политика, однос према миграцијама, те према старијим особама.

“Први постулат популационе политике је високо повјерење грађана у предложене мјере и институције система, те да има широк консензус”, подвукао је наш саговорник.

 

 

 

(mondo.ba)

Ostavi odgovor

Unesti Vaš komentar
Upišite Vaše ime