Tuzla preplavljena migrantima

Od početka ove godine u Tuzli je registrovano 1.138 migranata, a tokom cijele 2018. njih 1.725, što pokazuje pojačan dolazak migranata posljednjih mjeseci.

Migranti u Tuzli nemaju nikakve uslove za zadržavanje, a gradska i kantonalna vlast odbile su inicijative za organizovanje ikakvog smještaja. Najveći broj registrovanih migranata u Tuzli dolazi iz Pakistana, Bangladeša, Iraka i Irana. Oni se u Tuzli kratko zadržavaju, gdje su došli uglavnom pješačeći kroz nekoliko zemalja.

“Ja sam iz Kašmira, Pakistana. Išao sam iz Irana do Turske, pa od Grčke do Makedonije, pa Srbija i BiH. Sve smo pješačili. Veoma je teško. Nismo jeli, nismo pili vodu danima. Moja porodica je ostala u Pakistanu u Kašmiru”, ispričao je Muhammad Naveed, migrant iz Pakistana.

U Tuzli se migranti mogu vidjeti na svakom koraku. Spavaju pod vedrim nebom, pred zgradom Ureda za strance, u parkovima i na autobuskoj stanici, odakle idu dalje za Sarajevo. Mnogi od njih dođu i povrijeđeni. Od marta do danas oko 30 migranata potražilo je ljekarsku pomoć uglavnom zbog povreda, a bila su i tri slučaja tabletomanije te jedna smrt nepoznatog uzroka.

“Nekoliko njih je bilo u lošim higijenskim uslovima, ali nije bilo scabiesa niti zarazne bolesti”, kazala je Lejla Kuloglija-Memišević, doktorica iz Hitne službe Doma zdravlja Tuzla.

Policija nakon što pronađe migrante predaje ih Uredu za strance za registraciju. U MUP-u TK kažu da je sigurnosna situacija u vezi s migrantima zadovoljavajuća te da je prijavljeno tek nekoliko krivičnih djela, sitnih krađa i remećenja javnog reda i mira.

“Nas zabrinjava što imamo pojačan dolazak migranata, imamo meku granicu na Drini i iz prvaca Bijeljine nam dolaze poveće grupe. Bitno je napomenuti da nisu to više migranti iz ratom zahvaćenih zona”, rekao je, Husein Topčagić, ministar unutrašnjih poslova TK.

 

 

 

 

(nezavisne.com)

Ostavi odgovor

Unesti Vaš komentar
Upišite Vaše ime