Странци више неће моћи изаћи из БиХ док не плате казне

Странци који направе саобраћајни прекршај у БиХ више неће моћи прећи границу док не плате казну.

То је једна од измјена Закона о прекршајима које ће се 10. септембра наћи пред посланицима Представничког дома Парламента ФБиХ.

- Reklama -

Како је предлагач, Влада ФБиХ, навео у образложењу, циљ измјена је отклањање недостатака примијећених током примјене овог закона.

Да су измјене потребне, утврдила је Радна група коју је формирао министар правде ФБиХ Мато Јозић.

Између осталог, у важећем закону није дефинисано да полиција може самостално ухапсити особу која је осумњичена за прекршај, већ то чини на захтјев овлаштене службене особе.

Због тога ће предложеним рјешењем бити одређено како “присилити” стране држављане да плате казне и трошкове поступка прије него што напусте БиХ.

– Свјесни да се одузимањем документа у дужем периоду може угрозити слобода кретања грађана, а због потребе да се наплата новчане казне и трошкова поступка према овој групи починилаца прекршаја учини ефикаснијом, Радна група сматра да би предложена измјена могла довести до ефикаснијег окончања прекршајног поступка – наведено је у приједлогу.

Избјегавање казне

У том смислу увешће се механизам наплате казне предвиђен Законом о странцима, тако да ће суд рјешење о прекршају, заједно с личним или путним документом, доставити приједлог Служби за послове са странцима.

Притом Служба може, на образложен приједлог надлежног органа, привремено забранити излазак странца из БиХ ако постоји оправдана сумња да би изласком из БиХ могао избјећи кривично гоњење.

 

 

 

(avaz.ba)

Ostavi odgovor

Unesti Vaš komentar
Upišite Vaše ime