Приједорски ватрогасци моле грађане: Не искаљујте бијес и патњу на нама

“Ако је икако могуће, молимо вас да свој бијес, бол, патњу и проблеме, везане за насталу поплаву, не искаљујете на ватрогасце који су са вама на терену или дежурне у оперативном центру ватрогасне јединице, који вам се јављају на позив”, навели су у апелу грађанима приједорски ватрогасци.

“Ми немамо пијесак, вреће, храну, воду, ни гумене чизме за све којима треба, нисмо страначки сврстани нити можемо зауставити воду. Ми вас можемо превести на суво, евакуисати животно угрожене, пумпати воду, пренијети вашу поруку надлежним службама града, па тек онда достављати оно што друге службе обезбиједе за вас. Ми смо ту 24 сата”, навели су приједорски ватрогасци.

Штаб за ванредне ситуације града Приједора утврдио је да водостај Сане са достигнутих 494 центиметра онемогућава уливање Гомјенице чији се ниво у повратном таласу повећавава и излива у насеља Гомјеница и Врбице.

Градоначелник Миленко Ђаковић рекао је новинарима касно синоћ, након трочасовног засједања Штаба, да је тражење овог одговора дуже трајало због потенцијалне бојазни да није дошло до оштећења рибњака Саничани, што би, како је оцијенио, могло изазвати много већи акцидент на подручју града.

“Пошто параметри које сада добијамо говоре да полако пада и Сана, надамо се да ће протоком и смањењем ријеке Сане доћи до истицања и ове критичне воде која је потапала тај простор”, рекао је Ђаковић.

Одбрамбени насипи и вреће са пијеском постављени су на више локација у насељима Рашковац, Тукови, Стари Град, Врбице и Гомјеница, за шта је од “Вода Српске” добијено још 5.000 врећа које су током ноћи пуњене и одвожене на критичне локације.

Ђаковић је напоменуо да се од манифестација које су биле планиране, поводом 16. маја – Дана града, отказују концерт Александре Радовић и свечани пријем, а да ће бити одржани 26. Међународна улична трка, која није отказивана ни у рату, те програм вртића “Радост”, полагање вијенаца на споменике борцима одбрамбено-отаџбинског и Другог свјетског рата и свечана академија.

Водостај Сане је у благом паду и јутрос износи 489 центиметара.

 

 

 

(nezavisne.com)

Ostavi odgovor

Unesti Vaš komentar
Upišite Vaše ime