Нова година доноси скупље возачке испите

Доласком нове године цијене возачких испити на нивоу цијеле Босне и Херцеговине требале би поскупјети за неколико стотина марака. Надлежни ускоро планирају усвојити нове цјеновнике, тако да кандидати који планирају издвојити новац за возачке дозволе, имају још мало времена за полагање испита по старим цијенама.

Како сазнајемо, Министарство саобраћаја и комуникација БиХ проводи завршне активности на доношењу Правилника о оспособљавању кандидата за возаче, чиме ће се утврдити број часова који је потребан за стицање возачке дозволе.

Након што овај Правилник ступи на снагу, он ће бити предложен Вијећу министара БиХ које ће заједно с ентитетским органима дефинисати минималне цијене часова приликом полагања возачког испита. Данашња пракса јесте да власници аутошкола утврђују цјеновнике које овјеравају надлежна министарства за образовање.

“Ступањем на снагу ових одлука, успоставиће се основ за утврђивање минималне вриједности наставног часа за област оспособљавања кандидата за возаче. То значи да ће аутошкола моћи утврдити цијене које не могу бити ниже од прописаних минималних вриједности, а све у циљу заштите процеса оспособљавања кандидата и побољшања процеса обуке”, казали су нам из Министарства саобраћаја и комуникација БиХ.

Повећање цијена возачких испита тражила је Асоцијација аутошкола БиХ у намјери да заштите најнижу цијену једног часа као основе за опорезивање. Годинама уназад била је заштићена цијена од 20 КМ по часу, али због слабе контроле аутошкола које не плаћају порез, цијене су пале на 10 до 15 КМ по часу.

Члан Управног одбора ове Асоцијације Здравко Ивић истиче како обука возача у нашој земљи мора бити далеко боља.

“За мале паре данас можете свашта купити, па и возачки испит. Међутим, то није никаква обука. Нико данас не прати дешавања на тржишту. Возачки испит није парадајз који ујутру буде свјеж па поподне мало ослаби”, казао нам је Ивић те додао како је у БиХ споран цјелокупан систем обуке возача, од инструктора, издавања лиценци за инструкторе, комисија до израде правилника.

Иако из Асоцијације аутошкола БиХ сматрају како ће нове законске измјене увести ред, дисциплину и бољу сигурност на бх. цестама, мишљења власника аутошкола су подијељена.

Поскупљење би могло довести и до гашења многих аутошкола у БиХ, али Ивић говори како је “боље да се угасе они који не раде како треба”.

Аутошколама које су спуштале цијену возачких испита ради опстанка на тржишту нови цјеновници вјероватно ће донијети мањак кандидата. С друге стране, аутошколе које годинама успјешно послују вјерују како ће се поскупљењем ријешити конкуренције.

“Данашње цијене не нуде никакав квалитет. Због велике конкуренције и неселективног отварања аутошкола у већим градовима дошло је до рушења квалитете и цијене. У оном тренутку кад је цијена од 20 КМ по часу престала бити заштићена, неки људи су нудили обуке и за 150 КМ. Свашта се радило и сад очекујемо увођење неког реда”, казао нам је Един Бегић, власник аутошколе Семафор из Сарајева.

Бегић сматра како цијена по часу треба износити од 25 до 30 КМ, што значи да би полагање возачког испита поскупјело од 350 до 400 КМ.

“Социјална ситуација је тешка, али аутошколе нису социјалне установе. Свако образовање кошта. Само погледајте ситуацију у земљама нашег окружења. У Србији обука кошта близу 1.800 КМ, а у Хрватској скоро 2.000 КМ. Такође, годинама у Мостару обука кошта од 1.500 до 1.600 КМ, а у Неуму и до 1.800 КМ. Сматрам како би обука у осталим градовима БиХ требала коштати од 1.500 до 1.600 КМ”, истакао је Бегић.

За полагање возачког испита у Федерацији БиХ кандидати данас морају издвојити близу 1.150 КМ, док су у РС-у цијене доста ниже.

Бројни грађани наше земље не могу издвојити новац за полагање возачког испита, због чега им поскупљење сигурно не иде на руке. Међутим, стручњаци се надају како ће на овај начин добити способније возаче на улицама те квалитетније обуке.

 

 

 

(klix.ba)

Ostavi odgovor

Unesti Vaš komentar
Upišite Vaše ime