Њемачка влада усвојила закон који олакшава запошљавање радника из цијелог свијета

Њемачка влада данас је усвојила дугоочекивани закон о миграцијама који ће олакшати запошљавање квалификованих радника из свих крајева свијета, јављају њемачки медији.

Закон треба бити изгласан у парламенту након чега би ступио на снагу 2020. године, а текстом је предвиђено уклањање неколико бирократских препрека за оне који траже посао у Њемачкој.

Странке демокршћанске Уније (CDU/CSU) и Социјалдемократска странка (SPD) имају различите ставове у вези услова запошљавања и обуке. И даље је неизвјесно да ли ће конзервативно крило владајући CDU прихватити измјене закона.

“Ово је добар дан за модерну Њемачку”, рекао је министар рада Хубертус Хајл, док је министар економије Петер Алтмајер рекао да је ово “историјски дан”.

Закон би могао олакшати досељавања и запошљавање радника из Босне и Херцеговине, али и осталих држава изван Европске уније.

Њемачка биљежи највишу стопу непопуњених радних мјеста и жели стабилизовати пензионе фондове, а послодавци настоје попунити близу милион радних мјеста.

Но, како ће се рјешавање тог њемачког проблема одразити на Босну и Херцеговину, прогнозе су јасне: задаће снажан ударац бх. тржишту рада.

1 komentar

  1. Mašala neka je budućim ,,bivšim bosancima,, svanulo.Ko moze neka ide iz ove nakaradne tvorevine.Od običnog stanovnika ko ostane najbolje mu je da se ubije.Sa 500 km moze jesti maslenjak svaki dan i zivjeti u kartonskoj kutiji

Ostavi odgovor

Unesti Vaš komentar
Upišite Vaše ime