Нити се ко распитује нити ко купује станове

Ширење вируса корона пореметило је тржиште некретнина у БиХ, тако да у агенцијама које се баве овом дјелатношћу признају да их већ данима нико ни не зове, док је о продаји, како кажу, сувишно и говорити.

Новонастала ситуација засад се није одразила ни на пад ни на скок цијена стамбених јединица, а трговци на питање хоће ли до тога доћи и у којем правцу ће цјеновници бити кориговани, слијежу раменима. Сенка Гатарић Василић, власница бањалучке агенције “Еуро-агент”, каже да већ десет дана нити ко зове нити се ко распитује.

“Све је стало што се тиче некретнина. Једноставно, нема никаквог интереса. Ниједан стан нисмо продали уназад десет дана и нема никакве активности у овом сегменту. Биће боље кад све ово прође”, рекла је Гатарић Василићева за “Независне”. На питање да ли ће се оваква ситуација одразити на цијене станова, она истиче да је то врло тешко прогнозирати.

“Вјероватно ће се одразити, али у овом моменту је то тешко рећи. Видјећемо колико ће ова ситуација потрајати”, навела је Гатарић Василићева, те додала да стари станови по квадрату коштају од 1.600 КМ па навише, а у новоградњи од 2.000 па навише. Ситуација није ништа боља ни у Приједору. Леонард Самарџија, власник тамошње агенције за некретнине “ВХС трејд”, каже да иако им агенција тренутно не ради, њихови бројеви су доступни на интернету.

Али… “Нико нас данима није звао. Немамо никаквих контаката, нити ко долази по том питању. Ја мислим да ће ово трајати сигурно до два мјесеца, а и кад све ово престане људи ће бити скептични. Мислим да ће ова година бити катастрофална”, навео је Самарџија, који истиче да станови у новоградњи у Приједору по квадратном метру коштају од 1.500 до 1.800 КМ, а у староградњи од 900 до 1.300 КМ.

Потпуно идентична ситуација, која би се могла назвати колапсом, влада и у Сарајеву, потврђују нам тамошњи трговци. “Нових купаца нема, сви чекају исход ситуације, односно шта ће се дешавати. Не зна се након свега да ли ће цијена станова расти или падати. Све је у фази ишчекивања”, рекли су нам из Агенције за некретнине “Ареа” Сарајево.

У Сарајеву је цијена квадрата такође нижа у староградњи, а кошта од око 1.200-1.300 марака па навише, док за нове на атрактивнијим локацијама треба издвојити и по неколико хиљада КМ по квадратном метру. Занимљиво је да је, према подацима Републичког завода за статистику, број предвиђених станова за градњу у РС у фебруару ове године био већи за 120 одсто у односу на исти мјесец прошле године. Бројке су, међутим, једно, а стварност је неизвјесна. Упитно је, кажу економисти, хоће ли доћи до реализације тих планова јер је непознато колико ће трајати овакво стање у привреди, укључујући и станоградњу.

 

 

 

 

 

(nezavisne.com)

Ostavi odgovor

Unesti Vaš komentar
Upišite Vaše ime