Није противзаконито објавити податке о лицима која крше забране

Објава минимума личних података о лицима која крше забране надлежних органа у вријеме борбе против пандемије изазване вирусом корона није противзаконита, јер је јавни интерес надјачао право на заштиту личних података, саопштено је из Агенције за заштиту личних података БиХ.

– Ријеч је о евидентном кршењу закона, и то оних којима се штите и спасавају животи људи. Самим тим јавни интерес је надјачао право на заштиту личних података, а томе је активно допринијело лице које крши закон – наводи се у саопштењу.

Заштита личних података не спречава надлежне ни да објаве податке свих лица која се налазе у изолацији или самоизолацији, али из Агенције позивају надлежне да том приликом обезбиједе закониту обраду личних података.

– Подаци о здравственом стању грађана спадају у посебну категорију личних података и као такви имају и посебно мјесто у Закону о заштити личних података – напомиње се у саопштењу.

Из Агенције подсјећају на љекарску етику, којом се љекар обавезује да ће информације о пацијенту чувати као пословну тајну, те да би кршење могло имати контра посљедице.

– Сама могућност да околина у којој пацијент живи може доћи до ових информација, може лице одвратити да се обрати стручном лицу. То неповјерење може имати за посљедицу, када је ријеч о преносивим болестима, ширења болести на друга лица, чиме је битно угрожен и јавни интерес да се спријечи ширење болести – упозорили су из Агенције.

Из Агенције за заштиту личних података БиХ апелују да надлежни посвете пажњу заштити личних података у борби против пандемије, јер произвољном одлуком могу нанијети ненадокнадиву штету вриједностима на које се позивају.

 

 

 

 

(srpskacafe.com)

Ostavi odgovor

Unesti Vaš komentar
Upišite Vaše ime