На дебелом минусу врела само цијена дрва

Сњежни наноси и сибирски минуси који су већ неколико дана захватили БиХ узроковали су повећану потражњу за огревом, посебно за дрветом, што је довело и до скока цијена код неких продаваца па је тако метар дрва с превозом 90 КМ, а код многих нема ни цјепаница за набавити.

У предузећу “Лана експорт-импорт” рекли су да је потражња за огревом повећана те да тренутно немају ниједну палету дрвета за продати.

“Цијена једне палете огревног дрвета кошта 170 КМ, иако нам је нестало огрева за продају, а људи стално зову и траже. У петак смо продали посљедњу палету, а цијелу прошлу седмицу је било много оних који траже дрва”, рекли су у овом бањалучком предузећу.

И код индивидуалних продаваца је несташица дрва, а како каже један од њих, већ четири дана нема дрва за продати.

“Прије седам дана је било много позива грађана који су требали дрва. Цијене се крећу од 60 до 80 КМ по метру, у зависности од тога да ли су исцијепана или само изрезана, а најскупља су она која су исцијепана”, рекао је један продавац из Бањалуке.

Рамиз Сукљић, сарајевски продавац, каже да се посљедњих дана тражи цјепаница више, али да је скочила и цијена. Метар цијепаних дрва у децембру износио је 80 КМ, а сада треба издвојити више новца из новчаника.

“Сада је цијена 90 КМ по метру с превозом, а велики број људи купује и вреће, које коштају седам КМ”, казао је Сукљић и додао да је сибирски минус ипак изненадио бх. грађане.

Продавач огрева Едо из Сарајева истиче да је скочила продаја дрва, али да људи купују мале количине.

“Купе метар или два, само да презиме, људи се нису надали оволиком минусу када су на јесен куповали огрев за цијелу годину”, казао је Едо.

Из предузећа “Дрвопродеx” Бањалука, које се бави производњом пелета, кажу да је за тону пелета потребно издвојити 350 КМ.

“Уколико грађани немају превоз морају додатно платити 10 КМ, тако их тона кошта 360 КМ”, казали су из овог предузећа.

Бањалучанин Ратко В. рекао је да је још љетос набавио одређену количину дрва по нижој цијени, али да му је због великог минуса потрошња порасла.

“Мислио сам да ће ми то бити довољно за зиму. Међутим, како су температуре пале испод нуле, повећала се потрошња па сам принуђен да купим још мало дрва. Надам се да ће прољеће што прије”, рекао је Ратко В.

Додао је да ће за сљедећу сезону сигурно набавити више огрева, јер је боље да му, како каже, и остане него да му усред зиме нестане као сад у фебруару.

У компанији “Енса БХ” из Српца рекли су нам да су цијене пелета исте као и на почетку сезоне и да се неће мијењати до априла, када ће почети продаја по љетном цјеновнику.

Ostavi odgovor

Unesti Vaš komentar
Upišite Vaše ime