Мањак шофера вратио пензионере за волан

Из Републике Српске одлазе шофери, али и инжењери, и то због ниских плата, које се морају повећати у наредном периоду, упозорили су данас из Синдиката саобраћаја и веза.

Предсједник тог синдиката Небојша Ђокић рекао је да су плате у области саобраћаја недопустиво мале.

“За прошли мјесец просјечна плата у тој области износила је 691 КМ и за 220 КМ је мања од просјечне зараде у РС те учествује у потрошачкој корпи са свега 36 одсто”, рекао је Ђокић.

Возачи су, каже, постали дефицитарна радна снага, јер из РС одлазе због лошег материјалног положаја, па су послодавци принуђени да ангажују и пензионере.

“Замислите каква је безбједност саобраћаја ако их вози неко ко је завршио радни вијек и има више од 65 година старости. Међутим, послодавци никако да схвате да само значајним повећањем плата могу зауставити одлив радне снаге и да ће РС доћи у ситуацију да неће имати ко да ради”, рекао је Ђокић.

И Никола Стојановић, предсједник Синдикалне организације инфраструктуре “Жељезница РС”, додао је да им плате нису повећане годинама те очекују да се изврши систематизација по стварним потребама и утврди одговорност менаџмента за претходно лоше стање.

У том јавном предузећу у току је процес реструктурирања и број радника је с 3.600, колико их је било 2008, смањен на око 2.400. За првих пола године приказана је добит у “Жељезницама РС” од пет милиона КМ, па синдикалци очекују и значајније повећање плата, јер им недостаје стручни кадар, који одлази, док је вишак радника у администрацији.

Предсједница Главног одбора Синдиката предузећа “Поште Српске” Слободанка Куриџа изразила је задовољство колективним уговором, који су радници овог предузећа усагласили с послодавцем.

“Оно што нас забрињава је све већи одлазак људи, те је потребно да се обнавља и подмлађује радна снага. Нови радници, осим плате, очекују и своја права и боље радне услове”, рекла је Куриџа.

 

 

 

 

(nezavisne.com)

Ostavi odgovor

Unesti Vaš komentar
Upišite Vaše ime