Куда ће све пролазити аутопут Београд-Сарајево

У Београду ће данас, у присуству предсједника Србије Александра Вучића и Турске Реџепа Тајипа Ердоана свечано бити означен почетак радова на аутопуту Београд – Сарајево.

Ова ће свечаност услиједити десет месеци након потписивања комерцијалног уговора вриједног 250 милиона евра за израду планова детаљне регулације, пројектовање и изградњу ове саобраћајнице. У Београду су чланови Предсједништва БиХ Жељко Комшић, Шефик Џаферовић и Милорад Додик.

Аутопут Београд-Сарајево први је аутопут који ће директно повезати Србију и БиХ, а од великог је значаја и за повезивање у региону.

Како је раније истицао Расим Љајић, министар трговине, туризма и телекомуникација, планирана изградња овог аутопута је од огромне важности за односе Србије и БиХ, јер су то “две земље које имају највећу трговинску размјену, а најгоре путеве”.
Укупна вриједност 1,05 милијарди евра

Аутопут Београд-Сарајево градиће се као прстен, у два правца: Кузмин – Сремска Рача (граница са БиХ) – Бијељина и Пожега – Котроман (граница са БиХ).

Дионица Сремска Рача – Кузмин има дужину од око 18 километара, а траса Пожега-Ужице-Котроман је дугачка око 60 километара.

Дионица Сремска Рача-Кузмин, дужине око 18 километара, пројектована је, објашњавају надлежни, као класичан аутопутни профил са двије возне и једном зауставном траком (за сваки смјер вожње) и средњим раздјелним појасом, за брзину од 130 километара на час. Пројектује се као дио будућег аутопутног правца према Бијељини.

Почетак саобраћајнице највишег путног ранга предвиђен је у близини постојеће такозване денивелисане раскрснице Кузмин, преко које је остварена веза са државним путем који иде кроз насеља Кузмин и Босут, а све до постојећег граничног прелаза код Сремске Раче. Главни објекат на траси аутопута је мост преко реке Саве код Сремске Раче, чија је дужина око 1,3 километра. Поред моста, предвиђена је и изградња новог граничног пријелаза.

Други правац, дионица Пожега-Ужице-Котроман (граница са БиХ), дужине око 60 километара, са Коридором 11 повезује се у Пожеги, а од Пожеге преко Моравског коридора (Е-761) требало би да се у Појатама повеже са Коридором 10.

“Када завршимо аутопут до Пожеге, ту ће бити рачвање на два крака: један ка Дугој Пољани односно Новом Пазару, Сјеници, Бољару и граници са Црној Гором, други ка Котроману и граници са БиХ, а онда даље ка Сарајеву. За дионицу Пожега – Котроман очекујемо да буде завршена документација и да сљедеће године видимо са просторним планом”, истичу у Министарству грађевинарства Србије, преноси “Блиц.рс”.

Почетак радова на овој дионици може да се очекује у 2021. години.

 

 

 

(nezavisne.com)

Ostavi odgovor

Unesti Vaš komentar
Upišite Vaše ime