Коначан споразум о ауто-путу Београд-Сарајево у септембру

Коначна верзија споразума о изградњи ауто-пута Београд-Сарајево требало би да буде завршена у септембру, а потписана најкасније за два-три мјесеца, када прође процедуру кроз Савјет министара и Предсједништво БиХ које доноси коначну одлуку, изјавио је замјеник ресорног министра у Савјету министара у техничком мандату Саша Далипагић.

Он је истакао да је БиХ већ од Србије добила нацрт тог споразума и он није споран с обзиром да се у њему наводи да ће Србија градити мост на ауто-путу на Дрини код Раче из кредита који је добила од Турске.

– То је спојна тачка између двије земље, што мора бити дефинисано споразумом. У споразуму требају да буду дефинисани и детаљи о граничном прелазу – да ли ће бити један заједнички или два и које категорије. Наш је приједлог да се састанак одржи у септембру у Србији или БиХ. Мислим да ће споразум бити усаглашен на тој једној сједници, јер у приједлогу из Србије за Министарство нема ништа спорно – рекао је Далипагић.

Према његовим ријечима, Предсједништво БиХ задужило је Министарство комуникација и транспорта да реализује договор о усаглашавању овог споразума.

– На основу тога у БиХ је формирана радна група и послато писмо министру грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Србије Зорани Михајловић у којем је обавијештена да је БиХ формирала радну групу која ће у септембру са истом таквом радном групом из Србије усаглашавати споразум – истакао је Далипагић.

Према његовим ријечима, у радну групу испред БиХ ући ће представници Министарства комуникација и транспорта, ресорних министарстава Републике Српске и Федерације БиХ (ФБиХ), јавних предузећа за ауто-путеве Српске и ФБиХ, министарстава безбједности, који ће по потписивању споразума одлучивати о положају и категорији граничног прелаза, представници Управе за индиректно опорезивање БиХ, који су надлежни за градњу будућег граничног прелаза, те представници дистрикта Брчко.

Подсјетивши да је траса ауто-пута Београд-Сарајево усаглашена, што је меморандумом потврдио и турски предсједник Реџеп Тајип Ердоган, Далипагић наводи да је преостало оно најважније – да се од Турске добије одговор на питање о начину финансирања, да ли ће то бити кредитна средства Турске или неке банке, јер сумња да Турска може да да толика грант средства.

– Предсједништво би требало да ургира код Ердогана да се дефинише начин финансирања изградње пута и да се то спусти на надлежне институције. Ријеч је, према процјени мјешовите комисије Турске и БиХ, о три милијарде евра – нагласио је Далипагић.

Министар саобраћаја и веза Републике Српске Неђо Трнинић изјавио је да након усвајања Просторног плана Бијељине, који је један од предуслова за спровођење даљих активности на изградњи ауто-пута од Београда до Сарајева, слиједи усвајање плана парцелације земљишта и израда планске документације, а све како би изградња ауто-пута почела што прије.

Министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Србије Зорана Михајловић истакла је јуче након састанка са представницима турске компаније “Ташјапи” да припремни радови за нови мост на Сави у Сремској Рачи почињу до краја седмице, те да тиме креће градња ауто-пута Београд-Сарајево, на дионици од Кузмина до Сремске Раче.

Изградњом ауто-пута Београд-Сарајево БиХ ће бити повезана са коридорима 10 и 11 унутар Србије, односно са ауто-путем Београд-Шид и саобраћајницом преко Пожеге. Србија добија могућност да се повеже са европским Коридором пет који повезује Мађарску, Хрватску и БиХ.

 

 

 

(srpskainfo.com)

Ostavi odgovor

Unesti Vaš komentar
Upišite Vaše ime