Koliko autoput Beograd-Sarajevo znači za lokalne zajednice?

Privredni napredak, prosperitet, zadržavanje mladih, neka su od brojnih očekivanja u opštinama i gradovima pored kojih će proći auto-put Beograd – Sarajevo.

Usaglašena su dva kraka od Rače, preko Bijeljine, Brčkog, Lončara ,Tuzle do Sarajeva, a drugi Požega – Kotroman preko Višegrada, Rogatice i Pala.

- Reklama -

Svi su saglasni da je ovaj projekt prozor u svijet i da nas vodi ka stabilnosti, razvoju i boljoj budućnosti regiona.

Brzi put ubrzaće razvoj opština i gradova, učvrstiti međusobne veze dviju država.

Prvi krak koji vodi od Kuzmina i Sremske Rače do Bijeljine i Brčkog otvara mnoga vrata ovim gradovima.

– Siguran sam da će ekonomski, privredno, turistički, kulturno, izgradnja ovog puta puno značiti za naš grad. Ovaj put, put je u budućnost – istakao je gradonačelnik Bijeljine Mićo Mićić.

– Mi smo na lokalnom nivou organizovali jednu stručnu grupu koja bi trebalo da predloži barem dva prijedloga trase koja će ići kroz Brčko i koja bi bila optimalna i u smislu ekonomskih kriterijuma , emografskih – naglašava Siniša Milić, gradonačelnik Brčko distrikta.

Modernim putem ljudi neće odlaziti – već dolaziti i ostajati smatraju i u Istočnom dijelu Republike Srpske, kuda će proći drugi krak.

Mladen Đurević, načelnik opštine Višegrad, smatra da bi samom izgradnjom puta Višegrad bio mnogo posjećeniji nego do sada i da bi to privuklo nove investicije u ovaj grad.

– Za nas će ovo mnogo značiti jer mi imamo ovdje značajne privredne potencijale, prirodne resurse, posebno kad je u pitanju šumarstvo i prerada drveta pa i poljoprivreda – navodi Milovan Bjelica, načelnik opštine Sokolac.

A nove investicije znače i nova radna mjesta, naročito za mlade koji će ostajati i zasnivati porodice u Srpskoj.

Putevi spajaju ljude i stvaraju uslove za bolji život, pa su tako i očekivanja stanovništva velika.

Potencijalni investitori uvijek postavljaju pitanje putne komunikacije, a u budućnosti će ovaj bitan kriterijum za izgradnju velikih privrednih kapaciteta biti ispunjen, pa opštine koje se nalaze u neposrednoj blizini auto-puta planiraju da iskoriste tu pogodnost i realizuju davno planirane projekte.

Plan je da u Republici Srpskoj, u kojoj sada postoji 106 kilometara auto-puta, do 2030. godine bude izgrađeno ukupno 420 kilometara auto-puteva.

 

 

 

(rtrs.tv)

Ostavi odgovor

Unesti Vaš komentar
Upišite Vaše ime