Како су Французи због горива државу дигли на ноге, а како се грађани у БиХ носе с поскупљењима

Више од 100.000 људи протестује већ седмицама у Паризу због незадовољства односом власти према грађанима, високим цијенама намирница, основних животних трошкова, а прије свега због високих цијена горива и најаве нових поскупљења.

Повод за протесте хиљада Француза на улицама Париза била је прије свега висока цијена горива, која је највиша била 8. октобра и износила је 1,59 евра по литру, што је нешто више од 3 КМ.

Просјечна цијена литре горива у Француској од аугуста до данас је износила 1,53 евра, док је најнижа цијена и то након већ захукталих протеста била 3. децембра и то 1,45 евра по литру.

У овом периоду је просјечна цијена литре горива у свијету износила 1,41 евра. И Французи не одустају, желе промјене, желе ниже цијене и бољи стандард. На том путу до сада су ухапшене десетине грађана, једна особа је и преминула, а власт је “на ноге” дигла десетине хиљада полицајаца.

Грађани који протестују немају званичних вођа, а наступају под називом “Жути прслуци”. Протести су почели због најаве повећања пореза на гориво и његове цијене, али су демонстранти проширили листу захтјева.

У поређењу са БиХ, цијена горива недавно је износила и 2,46 КМ, а данас је просјечна цијена између 2,31 и 2,41 КМ и ако у обзир узмемо просјечну плату и животни стандард, разлика у цијени горива у Француској и БиХ износи до 50 фенинга.

У нешто више од годину дана просјечна цијена горива у БиХ је порасла за више од 50 фенинга, чему су у одређеној мјери допринијеле и измјене закона о акцизама.

Ипак, грађани у БиХ нису готово ни покушали исказати незадовољство растом цијена горива, од чије цијене зависи и раст цијена неких других животних потреба.

Јефтиније гориво од БиХ имају грађани Русије, Бјелорусије, Молдавије, Украјине, Македоније, Турске, Мађарске, Румуније, Пољске и других земаља.

Слична цијена као у БиХ је у Хрватској, док је нешто скупље у Србији и Словенији.

Најскупље гориво плаћају Норвежани, Италијани, Исланђани и други.

Ostavi odgovor

Unesti Vaš komentar
Upišite Vaše ime