Како је Мегатрендов дипломац и министар Петар Ђокић завршио факултет за годину?

Рођен у Брчком, средњу школу завршио у Сарајеву, Економски факултет у Београду. Стоји на званичном сајту Владе Републике Српске уз име министра Петра Ђокића. Но, ствари су мало другачије.

Ђокић је, потврђено је за Н1, завршио Megatrend International Consortium Limited и то 19. септембра 1991.године. Но, установа која је издала министрову диплому основана је 24. аугуста 1990. године.

Да ли је министар Петар Ђокић био изузетно надарен, па је “факултет” завршио за једну годину, данас није желио да одговара. Но, није то једина нелогичност у случају.

Наиме, Megatrend International Consortium Limited основан је у Лондону, са почетним капиталом од 100 фунти, и то као компанија-друштво са ограниченом одговорношћу, те се јасно у британском Companies house регистру види да компанија нема никакве везе са високим образовањем.

У ранијем одговору за Н1 из Ђокићевог министарства су потврђујући да су студији завршени на Megatrend International Consortium Limited, не наводећи локацију, казали да је та диплома из 1991. године нострифиикована на Универзитету Мегатренд у Београду 1999.године.

Наша питања сматрали су тенденционизним.

“Министар се више пута оглашавао на ову тему, истичући да диплома коју је стекао, није спорна”, навели су из Министарства енергетике РС на упит Н1 6.9.2019. године.

Није, чини се спорно за надлежне ни то што су поједини професори демантовали да су икада радили за лондонску компанију која је издавала дипломе.

“Никада нисам био запослен у тој компанији”, рекао је Тим Морис, професор Универзитета Оxфорд.

“Никада нисам био ангажован у тој, или било којој другој југословенској компанији”, казао је Стивен Вуд , професор Универзитета у Лестеру.

Док политичари ћуте, или пак оптужују новинаре да су тенденциозни, због питања о њиховим дипломама, хиљаде младих са знањем и звањем одлази из земље.

Такво стање, аларм је за узбуну, а неки би и подржали акције контролних органа, јер кажу у њиховим индексима нема тајни.

“Морам вам рећи да сте ви на трагу правог проблема, заиста требају све институције, прије свега да институционалног рјешавају тај проблем, проблем диплома, поготово лажних, којих сигурно има на овом простору”, рекао је Недељко Чубриловић, предсједник НСРС.

“Факултетску диплому можете за пар мјесеци да добијете на сваком кораку”, рекао је Драган Мектић, министар безбједности БиХ.

“Зна се ко ради анализу диплома и лажних диплома, али високо образовање је то и инспекције које требају дати прави одговор”, поручила је Наталија Тривић, министрица просвјете РС.

Након докуменетарца Н1 Мегадипломац, власник Мегатренда Мића Јовановић наводно је продао Универзитет и то Инвестиционом фонду ЕФАС, чије је руководство непостојеће, представљено моделима са интернета.

Н1: Господине Јовановић, у питању су измишљене личности, зар не?

“Па нисам сигуран, не бих могао то да тврдим”, рекао је Мића Јовановић.

Мегатрендових дипломаца попут министра Ђокића у Републици Српској има на стотине, но надлежни, упркос многим нелогичностима, за сада не проводе истрагу у конкретном случају.

 

 

 

(n1info.com)

Ostavi odgovor

Unesti Vaš komentar
Upišite Vaše ime