Имаш занат или диплому, имаш послодавца – можеш у Њемачку

Тако би требало да изгледа закон од следеће године.

Док се привредници радују, политичка дебата у Бундестагу о овој теми је усијана.

Сваке године боравак се одобри за више од 100.000 странаца. Упркос томе, Њемачка протеклих деценија себе није сматрала усељеничком државом.

Од почетка идуће године би то требало да се промијени. Долазак радника из земаља које нису чланице ЕУ требало би да олакша нови закон о досељавању стручне радне снаге који се управо налази у законодавној процедури.

Ако тај закон ступи на снагу, у Њемачку ће моћи да се доселе сви који имају уговор о раду и стручну квалификацију за тај посао. Више се неће прво провјеравати да ли на тржишту рада евентуално постоји неки Њемац или држављанин ЕУ који би имали право првенства запошљавања. Дакле, свако ко има неку квалификацију и послодавца – може да дође, преноси ДW.

Може се доћи и без икаквог уговора, на шест мјесеци како би се на лицу мјеста тражио посао.

Током тог времена дошљак мора сам да се издржава. Такво право су до сада имали само факултетски образовани, а сада ће моћи и остали са било којим степеном стручне спреме.

Њемачкој економији недостаје око 1,2 милиона радника, посебно у њези старијих и болесних, те у грађевинарству.

Новим прописима би требало да буде ријешен и проблем тражилаца азила који за сада смију само привремено да остану, рецимо јер је у њиховој земљи још грађански рат. Они би требало да добију шансу за легализовање свог статуса.

 

 

 

(b92.net)

Ostavi odgovor

Unesti Vaš komentar
Upišite Vaše ime