Хоће ли БиХ пооштрити мјере због приказивања ријалити програма из Србије

Агенција за електронске медије (АЕМ) Црне Горе, како би ефикасно заштитила малољетнике од штетног програма на телевизији, одлучила је ограничити приказивање ријалити програма које производе телевизије из Србије. Овај случај подигао је доста прашине у региону, а самим тим и у БиХ.

Наиме, професорица на Економском факултету у Бањој Луци и посланица ПДП-а у Народној скупштини РС-а Јелена Тривић сматра да би и БиХ по узору на Црну Гору требала пооштрити мјере везане за емитирање реалитy програма како би се заштитили малољетници од штетног садржаја.

Мехмед Аговић, бивши директор БХРТ-а, истиче да су опћим правилима регулације јавног медијског простора предвиђене могућности санкција за све оне који прекрше одређена правила првенствено када се ради о јавним сервисима, али и комерацијалним телевизијама.

“Уколико је у одређеним јавним или комерацијалним медијима присутан говор мржње, вријеђање, неморалан садржај и слично, надређена регулаторна агенција има право да суспендује такав садржај. Реалитy програми су већ дуго присутни у домаћем медијском простору и они се примарно производе у маркетиншке сврхе, а узмемо ли у обзир чињеницу да су телевизије из региона такођер дуги низ година присутне у БиХ, можемо слободно казати да оне управо на таквим програмима зарађују у нашој земљи и да приход одлази вани”, истакао је Аговић.

Он је додао да бх. телевизије, осим увозног садржаја, скоро да и немају властиту продукцију када је ријеч о реалитy програмима, али истиче да регулаторне агенције требају повести рачуна и о увозном садржају којег је све више.

“Регулаторне агенције у БиХ би требале имати исте аршине према увозном материјалу као што имају према јавним радиотелевизијским емитерима. Уколико нека домаћа телевизија, била јавна или приватна, прекрши одређене ставке из кодекса и за то буде кажњена, не видим разлог зашто то не би био случај и с подружницама у БиХ медијских кућа са стране”, додао је Мехмед Аговић.

Из Регулаторне агенције за комуникације БиХ су нам навели како се БиХ, за разлику од других држава у региону, може похвалити да је прва држава бивше Југославије која је увела рестрикције о питању спорног садржаја на телевизијама.

“На основу члана 10. Кодекса о аудиовизуелним медијским услугама и услугама радија, гдје спадају реалитy и псеудореалитy програми, који је Вијеће РАК-а БиХ усвојило на 19. сједници одржаној 17. децембра 2015. године, реалитy и пседуореалитy програми могу бити емитирани само у периоду између 00 и 06 сати. Ово ограничење се не примјењује на садржаје који се приказују уз техничку заштиту, као ни на аудиовизуелне медијске услуге на захтјев”, казали су нам из РАК-а.

Исто тако, РАК БиХ поздравља одлуку Црне Горе о ограничавању приказивања реалитy програма, водећи се чињеницом да такви програми могу угрозити физички, психички или морални развој малољетника те узнемирују одређене категорије становништва, а што је била основа увођења регулације о овом питању у БиХ.

(klix.ba)

Ostavi odgovor

Unesti Vaš komentar
Upišite Vaše ime