Грип празни учионице

Да је у јеку сезона грипа и вируса, који најчешће погађају најмлађе, говоре подаци да школе и вртићи у овом периоду биљеже много изостанака малишана, а и из Универзитетског клиничког центра (УКЦ) РС су нам потврдили да је број обољеле дјеце у порасту током јануара и фебруара.

Према ријечима Владимира Мирошљевића, начелника Клинике за дјечје болести УКЦ-а, број обољеле дјеце од инфекција горњих и доњих респираторних путева је у значајном порасту.

“Међу њима предњаче вирусне респираторне инфекције са компликацијама вирусних или бактеријских упала плућа. До данас у Одјељењу дјечје пулмологије Клинике за дјечје болести УКЦ РС хоспитализовано је 114 дјеце”, казао је Мирошљевић.

Драгиша Грмуша, директор Основне школе “Иван Горан Ковачић” из Бањалуке, истиче да се и у њиховој школи осјети да је сезона грипа и вируса, тако да не чуди што учионице нису пуне.

“Имамо дјецу из нижих разреда која су болесна. У просјеку око петоро дјеце из једног разреда нису у школи због грипа”, казао је Грмуша за “Независне”.

Из Основне школе “Свети Сава” из Источног Сарајева казали су да у нижим разредима дјеца одсуствују са наставе усљед вирусних обољења.

“Имамо велики број дјеце која одсуствују са наставе усљед вирусних обољења, која су праћена високим температурама”, казали су из ове школе.

Јелена Куртиновић, директорица Центра за предшколско васпитање и образовање Бањалука, потврдила нам је да је и у вртићима мање малишана.

“Ситуација није алармантна, ради се о спорадичним случајевима”, казала је она и апелује на родитеље да дјецу са високом температуром не доводе у вртиће.

Арман Шаркић, портпарол Дома здравља Кантона Сарајево, казао је да се према тренутним подацима највише јављају пацијенти који имају проблема са вирозама, прехладама и респираторним инфекцијама, те да је међу обољелима највише дјеце.

“Најчешћи симптоми су отежано дисање и кашаљ, а сигурно је у доброј мјери допринијела и загађеност зрака”, казао је Шаркић.

Из Дома здравља Бањалука рекли су да је у амбулантама породичне медицине повећан број пацијената са различитим вирусним инфекцијама.

“Пацијенти се јављају на прегледе због респираторних инфекција горњих дисајних путева, нпр. упале ждријела, уха, синуса, али и инфекција доњих респираторних путева”, казала је Косана Станетић, начелница Службе породичне медицине.

Додала је да су најчешћи симптоми због којих се пацијенти јављају на љекарске прегледе повишена температура, општа слабост, малаксалост, болови у зглобовима и мишићима, кашаљ…

“Већина пацијената има симптоме прехладе, који пролазе за неколико дана. Мањи број пацијената има теже инфекције доњих дијелова респираторног система, а најчешће су у питању упале плућа”, појаснила је Станетићева.

Бранислав Лолић, педијатар из Бањалуке, истиче да је ове године присутан атипичан вирус, посебно код мање дјеце са симптомима високе температуре.

“Ове године повећан је ниво загађења ваздуха, а самим тим и ненормалне временске прилике су допринијеле да имамо већи број пацијената”, казао је Лолић.

 

 

 

 

(nezavisne.com)

Ostavi odgovor

Unesti Vaš komentar
Upišite Vaše ime