ДНС стабилан, ДЕМОС миноран

Резултати истраживања рејтинга: ДНС на стабилних 12,6%, ДЕМОС на минорних 1,6%, Чавићев НДП невидљив! СНСД и даље на првој позицији, а СДС на другој.

Четири странке владајуће коалиције у Српској (СНСД, ДНС, СПРС, Уједињена Српска) показују стабилан рејтинг у бирачком тијелу и након општих избора, а преостале двије партије које партиципирају у власти – Чубриловићев ДЕМОС и Чавићев НДП имају минорну подршку бирача.

Опозиционе партије биљеже мање-више исти рејтинг који су имале током истраживања за вријеме предизборне кампање прошле године.

Ово је резиме првог овогодишњег свеобухватног истраживања рејтинга политичких странака на територији цијеле Републике Српске, која је спровела једна реномирана регионална агенција за истраживање јавног мњења, а у које су имали увид репотери портала Инсајдер.ин.

По овом истраживању, у јануару ове године, најјача партија у Републици Српској СНСД Милорада Додика је на 31,78%. Друга по снази партија у владајућем блоку је и даље остао ДНС Марка Павића, и поред тога што га је протеклих мјесеци напустило четворо од 12 посланика у Народној скупштини РС, као и дјелови општинских одбора из разних крајева Српске, који су прешли у Чубриловићев ДЕМОС.

Уз то ДНС је дуже вријеме изложен незапамћеној медијској хајци, како на саму странку, тако и на њене истакнуте појединце. Због свега тога садашњи рејтинг ДНС од 12,6% (који је на нивоу љетошњих истраживања прије избора) одражава стабилност ове партије и снагу, као и приврженост њеног бирачког тијела – сматрају политички аналитичари и додају да истраживање доказује и компактност ДНС и иде у прилог тврдњама оних који су прогнозирали да одлазак Чубриловића и троје посланика неће довести до слабљења ДНС.

С друге стране рејтинг од 1,6% који у овом истраживању биљежи најмлађа партија на политичком небу Српске, ДЕМОС Недељка Чубриловића говори о томе да ова странка и поред снажне подршке медија у РС, једноставно, није се “примила” у народу у Српској.

Највеће негативно изненађење у овом истраживању рејтинга политичких партија у Српској је НДП Драгана Чавића којег нема регистрованог међу партијама које прелазе 1% подршке бирача. Да ли ће прелазак из вишегодишње жестоке опозиције у владајући блок Чавића коштати нестанка странке показаће вријеме – сматрају аналитичари.

Преостале двије партије из владајућег блока Уједињена Српска Ненада Стевандића и СПРС Петра Ђокића задржале су стабилност па су њихови проценти слични онима које су имали уочи одржавања прошлогодишњих октобарских избора. Социјалистичка партија је на 6,6% подршке бирача, а Уједињена Српска на 3,3%.

Најјаче опозиционе партије су у процентима који су на нивоу прошлогодишњих истраживања, па тако СДС, тренутно је на 19,8%, док ПДП има рејтинг 10,6%.

Партије са сједиштем у Федерацији БиХ – ЗА БиХ у овом првом овогодишњем истраживању рејтинга политичких партија у Републици Српској имају подршку бирача од 3,9%, што је минимални пад у односу на резултате на октобарским изборима.

(insajder.in)

Ostavi odgovor

Unesti Vaš komentar
Upišite Vaše ime