Да ли је одлазак радника опаметио домаће послодавце?

Масовни одлив радне снаге у иностранство упалио је аларм у предузећима па све више послодаваца поштује закон и пријављује раднике на обавезне видове осигурања с циљем да их задрже.

То потврђују подаци према којима су инспектори лани затекли 427 непријављених радника, док су годину раније без уговора на раду затечена 662 запослена.

Инспектори републичког Инспектората лани су по основу уговора о раду контролисали 14 390 радника, од чега 392 запослена или три одсто нису имали закључен уговор о раду и нису били пријављени на обавезне видове осигурања. Годину раније контролисано је 14 219 радника, од којих 532 или четири одсто није имало регулисан радно-правни однос са послодавцем.

Према подацима Пореске управе РС, њихови инспектори прошле године су у оквиру редовних контрола и контрола евидентирања промета преко фискалних каса открили 35 радника на црно, док је годину раније откривено 129 радника који нису били пријављени у Јединствени систем.

Инспектори Одјељења за инспекцијски надзор Републичке управе за игре на срећу приликом контрола привређивања игара на срећу лани нису затекли ниједног непријављеног радника, док је у 2017. години у сивој зони те области пронађен један запослени без уговора о раду.

Статистика показује да је годинама ангажовање радника на црно најчешће у областима угоститељства, трговине, експлоатације и прераде дрвета, грађевинарства, те услужним дјелатностима.

Предсједник Удружења радника у угоститељству и туризму РС Жељко Татић каже да се ситуација донекле поправља, те да око 60 одсто угоститеља поштују прописе.

– Готово је немогуће пронаћи квалитетне раднике, конкретно угоститеље, сви су отишли у иностранство. Због тога су власници локала принуђени да пријаве раднике и сачувају бар то мало кадра што је остало. Они који и даље не поштују закон руше цијели систем, не само сектор угоститељства којем стварају нелојалну конкуренцију, већ раде и на штету државе. Сматрам да се закони морају поштовати, па ко може нека ради, ко не може нека затвори објекат – рекао је Татић.

Члан Скупштине Уније удружења послодаваца РС Саша Тривић истиче да упркос статистици и даље постоје сектори који су готово без контроле.

– Тешко је ући у крај илегалцима у угоститељству, пекарству, саобраћајним гранама, што је и разумљиво ако узмемо у обзир чињеницу да Српска има само 20 инспектора рада, а некада је имала три пута више. Тако мало инспектора не може преконтролисати 10.000 привредних субјеката које РС има. То потврђују и подаци Завода за запошљавање према којима има око 80.000 незапослених, а радника свијећом не можете наћи – рекао је Тривић.

Он је додао да је неопходно повећати број контрола и инспектора, које држава треба озбиљније заштитити.

– Неки послодавци врше притисак на инспекторе, а има објеката у које инспектори неће и не смију да уђу, као и оних у које долазе сваки други дан – рекао је Тривић.

Изречене казне

У Инспекторату РС истичу да је Законом о раду у Српској прописано да уколико послодавац прими на рад радника, а да претходно није закључио уговор о раду са њим и није га пријавио на обавезне видове осигурања, казна износи од 5 000 до 20 000 КМ.

– Републичка инспекција рада је у прошлој години по различитим основама послодавцима изрекла казне у вриједности од око 1 000 000 КМ од чега се једна трећина односи на рад на црно – навели су у Инспекторату РС.

 

 

 

(glassrpske.com)

Ostavi odgovor

Unesti Vaš komentar
Upišite Vaše ime