Чланови Владе РС половину мартовских примања уплаћују у Фонд солидарности

Сви чланови Владе Републике Српске одрећи ће се половине својих примања за мјесец март и та средства ће бити уплаћена у Фонд солидарности РС.

Потврдио је ово данас премијер Радован Вишковић након 64. сједнице Владе РС.

Он је додао да сви запослени у јавном сектору, уз изузетак здравственог сектора, добровољно могу да потпишу изјаву да су сагласни да хоће или желе да дају у Фонд солидарности дио својих примања.

“Наша препорука је да примања до 1.000 КМ буде пет одсто нето, а за примања виша од 1.000 да то буде 10 одсто нето примања”, казао је Вишковић.

Појаснио је да је све на основу добровољности, те да не треба и не смије да се пласира информација да је у питању смањење личних примања.

Додао је да је препорука свим изабраним и постављеним лицима из РС који врше функције, лицима на руководећим мјестима, да се одрекну својих примања до 20 осто и да потпишу изјаве о одрицању.

“Средства која буду прикупљена на овај начин имају искључиву намјену за помоћ радницима у реалном сектору који су погођени тренутном ситуацијом”, појаснио је Вишковић.

Како је истакао јавна администрација и јавна управа треба да покаже солидарност.

“Они радници који су погођени директно нашим мјерама попут трговаца, угоститеља, наша одлука ће бити да послодавци исплате нето плату, а остатак да иде на терет Владе РС која ће за запослене у тим секторима ће исплатити уплату пореза и доприноса”, казао је премијер РС.

“Предузимаћемо и друге мјере и за неке друге раднике које у овом моменту нисмо обухватили. Врши се анализа са терена и завршетком марта и почетком априла донијећемо закључак коме и у ком облику можемо помоћи у складу са могућностима Буџета РС”, додао је Вишковић.

 

 

 

(nezavisne.com)

Ostavi odgovor

Unesti Vaš komentar
Upišite Vaše ime