Брчко: Ћилими од вуне алпаке из БиХ иду у цијелу ЕУ

Един Мехмедовић је умјесто фарме бизнис преусмјерио у израду ћилима који се производе у Брчком и Високом.

Дијаспора као полуга развоја босанскохерцеговачке привреде била је главна тема прије неколико дана одржаног Бизнис Форума Брчко. Оригиналне идеје, искуства модерног пословања и жеља за повратком у БиХ само су неке од ствари које Брчко, али и остали градови желе искористити и своје локалне заједнице претворити у мјесто бизниса за привреднике из дијаспоре.

Пословни план

Један је од таквих, који посљедњих седам година успјешно послује управо у Брчком, Един Мехмедовић са својом фирмом Теутониа Алпацас. Оригинално замишљена као фарма алпака за извоз, због неуређених односа са Европском унијом и немогућношћу извоза живих животиња из БиХ у ЕУ, Мехмедовић је промијенио пословни план и почео производити тепихе јединствене у овом дијелу Европе.

– Идеја се појавила 2010. године. Игром случаја, тада сам био у Њемачкој и на једном сајму алпака сам упознао фармере који их узгајају те смо у разговору дошли на идеју да се ја вратим у Брчко и да у сарадњи са Владом Брчко дистрикта нађем могућност да нам се уступи земљиште за фарму алпака. Идеја је била да из Аустралије увезем један контингент од неколико стотина животиња које би биле нуђене купцима из Европе. Не бисте вјеровали колико има купаца алпака у западној Европи, казао нам је Мехмедовић.

Иако се радило о оригиналној пословној идеји, Мехмедовић је није могао провести у дјело због ЕУ закона који БиХ онемогућавају да увезе живу животињу на територију ЕУ. Ипак, то Мехмедовића, који је у међувремену упознао садашњу супругу и одлучио остати у БиХ, није спријечило да покрене бизнис, па је пословну идеју прилагодио приликама.

– Ту сам се нашао, упознао супругу, и понуђено ми је да организујем производњу вуне од алпака. У БиХ су већ постојали гиганти који су радили с вуном, и ја сам у томе видио прилику. Отишао сам у тадашњи Витеx, који је био пред стечајем, радници су били без стажа и ушао у сарадњу с њима, временом почео своје машине куповати и тако се пословна идеја претворила у стварност, додао је Мехмедовић.

Уникати

Теутониа Алпацас данас из БиХ извози готове производе произведене од вуне алпаке. У Босни и Херцеговини увезе неопрану вуну високог квалитета, опере је на јединој професионалној праоници вуне на Јужном Балкану и прослиједи удружењима жена које традиционалним начином израђују тепихе и ћилиме. О како квалитетним производима се ради, говори и чињеница да су његови производи под брендом Голд Алпаца били једини производи из БиХ изложени на престижном сајму уникатних производа у Паризу Масон Јар.

Како је казао, пословни амбијент због којег није могао реализовати своју оригиналну идеју је далеко од повољног, а посебно отежавају различита законска рјешења под које потпада. Ипак, Мехмедовић ће наставити с радом и нада се заокружити пословни процес у БиХ.

 

 

 

 

(oslobodjenje.ba)

Ostavi odgovor

Unesti Vaš komentar
Upišite Vaše ime