БиХ предала одговоре на Упитник Европске комисије

Председавјући Председништва БиХ Драган Човић и председавајући Савета министара БиХ Денис Звиздић предали су у Сарајеву одговоре из Упитника Европске комисије предеднику Комисије Жан-Клоду Јункеру.

“Комесар (Јоханес) Хан и ја јако смо задовољни и сретни што смо овде. Ово је један важан дан за БиХ и за ЕУ. Европа и БиХ ће од сада и надаље ићи заједно”, казао је Јункер и додао да је “урађен одличан посао”.

Европски комесар за проширење Хан рекао је да не може рећи када ће БиХ постати кандидат за чланство у ЕУ.

“Проучићемо све одговоре које сте нам дали. Ићи ћемо корак по корак и видећемо како се ствари развијају. Треба чинити разлику између брзине и брзоплетости. Ради се о озбиљном раду, одговори морају бити озбиљни”, казао је он.

Човић је захвалио председнику Европске комисије на пријатељским речима и саветима, оценивши да ће сваки наредни корак БиХ на путу ка ЕУ бити бржи и ефикаснији.

“То је био огроман посао, радили смо га 14 месеци, уважавајући функционисање у БиХ. Требало нам је осам месеци да успоставимо механизам координације (различитих нивоа власти). Верујем у усаглашен Упитник, на свим нивоима власти, где је учествовало више од хиљаду службеника”, рекао је Човић.

Према његовим речима, БиХ може да стигне своје суседе на путу ка ЕУ, али да то искључиво зависи од носилаца политичког живота у БиХ.

“Уверен сам да клима пред изборе неће зауставити наше активности, већ обрнуто, да ће убрзати исуњавање обавеза из Реформске агенде”, казао је Човић.

БиХ је било потребно више од годину дана да одговори на 3.242 питања из Упитника Европске комисије, а консензус између различитих нивоа власти постигнут је за око 94 одсто одговора.

 

 

 

 

 

(N1/klix.ba)

Ostavi odgovor

Unesti Vaš komentar
Upišite Vaše ime