Аутопут Сарајево – Београд чека Турску

Планирани аутопут Сарајево – Београд, који треба да граде турски извођачи, по свему судећи, са БиХ стране још неће почети јер није утврђен начин финансирања овог великог инвестиционог пројекта.

Наиме, на посљедњој сједници Савјета министара БиХ споразум између БиХ и Србије у вези с градњом аутопута Сарајево – Београд није утврђен, а још се не зна када би могао бити, иако је Србија већ завршила све припреме и чека да започне с пројектом крајем овог мјесеца.

- Reklama -

Игор Пејић, секретар Министарства транспорта и комуникација БиХ, каже да се још чека да турска страна да одговоре на питања која се односе на финансирање пројекта. Према његовом мишљењу, до сада је требало да буде познато ко ће бити инвеститор, те да очекује да то буде име које је познато у свјетским размјерама. Такође, како каже, још није јасно на који начин би се пројекат кроз БиХ финансирао, да ли би био у питању кредит, грант или концесија. А Пејић наглашава да још није јасан ни финансијски оквир, те да се не зна, примјера ради, да ли се ради о пола милијарде или три милијарде евра.

“На свим састанцима на ову тему на којима сам имао прилику судјеловати постављао сам ова питања. По мом увјерењу, у најмању руку је необично да након оволико времена још немамо одговоре на претходна питања, која у ствари дају смјер реализације пројекта. Уколико се ради о кредиту, јер није реално очекивати грант, а концесија подразумијева озбиљну процедуру с упитним исходом, терет задуживања био би на ентитетима, а нисам сигуран да је то одрживо на овом пројекту”, каже он.

У Министарству саобраћаја и веза РС, такође, немају информација о тренутном стању пројекта, те истичу да чекају позив на састанак оперативног тијела с турском страном, на којем очекују да чују детаље.

“Такође, формирана је делегација БиХ за преговоре са Србијом за дефинисање споразума за изградњу моста преко Саве”, наводе они.

Што се тиче до сада урађених корака, они истичу да је након потписивања Меморандума о разумијевању између БиХ и Турске о сарадњи у области саобраћајне инфраструктуре, у оквиру којег је дефинисан аутопут, у Министарству транспорта и комуникација БиХ формирано оперативно тијело на чијем челу је Младен Голужа.

“РС има једног члана у том тијелу и сад чекамо састанак да видимо шта се планира даље”, кажу они.

Министри финансија Србије и Републике Српске, Синиша Мали и Зора Видовић, разговарали су јуче у Београду о важним пројектима који би требало да унаприједе регионалну повезаност, као што је почетак градње аутопута Београд – Сарајево.

Мали је на састанку представио инвестициони план Србије, а у фокусу разговора био је и почетак радова на дионици Кузмин – Рача са српске стране, као и траси која ће повезати Добој и Бијељину у Републици Српској.

Радови на дионици Кузмин – Рача требало би да почну крајем августа, а трајаће око двије године, саопштено је из Министарства финансија Србије.

У току је и израда документације за дионицу Пожега – Котроман, што је други дио везе са БиХ.

Видовићева је захвалила на подршци и истакла да се нада да ће и убудуће сарадња бити на високом нивоу.

Одгођена Ердоганова посјета Србији

Посјета Реџепа Тајипа Ердогана, турског предсједника, Србији поводом отварања радова на дијелу аутопута Београд – Сарајево кроз Србију, планирана за 29. август, одгођена је због усаглашавања термина, јавио је РТС, позивајући се на информацију из Амбасаде Турске у Београду.

Било је најављено да ће током Ердоганове посјете Александар Вучић, предсједник Србије, с турским колегом отворити радове, које треба да изводи компанија “Ташјапи” из Турске. Вучић је Ердоганову посјету најавио прије неколико дана и додао да је Ердоган велики пријатељ Србије, те да Турска много инвестира у Србију.

 

 

 

(nezavisne.com)

Ostavi odgovor

Unesti Vaš komentar
Upišite Vaše ime